Skip to main content

Συνταγματική Αναθεώρηση: Αντιπαράθεση για διοίκηση και δικαστική εξουσία

Τα άρθρα για τη δικαστική εξουσία και τη διοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., κατά τις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία και υποστήριξε ότι, σκοπίμως πολλές από τις προτάσεις της είναι χωρίς εξειδίκευση γιατί έχει στόχο να τις αξιοποιήσει διαφορετικά.

Έμφαση έδωσε στο άρθρο 103 για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, καλώντας τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν έχει σκοπό να θέσει θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντίστοιχη υποκρισία της καταλόγισε ο κ. Κατρούγκαλος και για το άρθρο 110 για τα θέματα της δικαστικής λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις προτάσεις της Ν.Δ. θα μπορούσαν να συζητηθούν ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα η ωριμότητα.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις του κόμματός του για την ενίσχυση και επιτάχυνση, όπως είπε, της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναθεωρηθούν συνταγματικές διατάξεις για τα επόμενα 10 χρόνια.

«Αισθάνεστε ότι η δικαιοσύνη έχει λυμένα όλα τα προβλήματά της; Τότε αναλάβετε και την ευθύνη να μην “φροντιστεί” η δικαιοσύνη για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν νομίζω όμως ότι ισχύει αυτό. Και η παράληψή σας να μην καταθέσετε πρόταση είναι δείγμα μιας επιφανειακής κομματικής ιδεοληπτικής και εμπαθούς προσέγγισης της αναθεώρησης την οποία έχετε και την οποία εργαλειοποιείτε ενόψει των εκλογών του 2019», υποστήριξε ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ.