Skip to main content

Τρεις πολιτικές πρωτοβουλίες κατά υποθέσεων διαφθοράς ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Τρεις πολιτικές πρωτοβουλίες εναντίον των υποθέσεων  διαφθοράς αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

α) Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων. «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Η Επιτροπή θα βγάλει πόρισμα μέσα σε δύο μήνες, όχι του «Αγίου Ποτέ»», δεσμεύθηκε.

β) Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να εξεταστούν οι δικογραφίες που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα.

γ) Επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με την SIEMENS. Μάλιστα κάλεσε εμφατικά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμετέχει στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και πολιτικών στελεχών: «σας συμβουλεύω, κ. Μητσοτάκη, να συμμετάσχετε και εσείς. Άλλωστε η γνωριμία σας με στελέχη της SIEMENS μπορεί να φέρει κάτι θετικό για τον τόπο».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε 13 ενδεικτικές περιπτώσεις σκανδάλων και διαφθοράς, ενώ κατήγγειλε το σκάνδαλο Παπασταύρου, θυμίζοντας την δήλωση του κ. Σαμαρά «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου». Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη ότι τους καλύπτει: «το πολιτικό ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου και αν θα συνεχίσετε να το καλύπτετε; Δεν καταλαβαίνω γιατί. Τον καλύπτετε σαν να ήταν δικός σας συνεργάτης ή καλύτερα δικός σας συνεταίρος».

«Κάποιοι έστελναν αφορολόγητες τις καταθέσεις τους στις Παρθένες Νήσους», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «το σύστημα εκτός από το να συγκαλύπτει τους ευεργέτες του ήταν και ο ενορχηστρωτής της διαφθοράς. Η περιβόητη υπόθεση Παπασταύρου είναι τρανταχτό παράδειγμα που λειτουργεί ως θρυαλλίδα και σύμβολο του ξεπεσμού του συστήματος. Είναι το πρόσωπο για το οποίο ο κ. Σαμαράς μας είπε «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύροι». Σύμφωνα με έγγραφα από τις Παρθένες Νήσους εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της εταιρείας. Τα στοιχεία βρίσκονται στη Βουλή, είναι σε γνώση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «χρεοκοπημένα κόμματα και χρεοκοπημένους μηντιάρχες». «Το θράσος τους να μας κουνάνε το δάχτυλο όταν αμφισβητούμε την αντικειμενικότητά τους μας κάνει πιο αποφασιστικούς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο κύκλωμα των εκβιαστών ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη ΝΔ «να δώσετε τις εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο Μουσσάς που ήταν σύμβουλος επί πολλά έτη σε στελέχη της ΝΔ και για τις υπηρεσίες για τα τιμολόγια που εξέδωσε ο Μαυρίκος».

«Θέλει πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε τις 13 παρεμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου στη Δικαιοσύνη.

1)      Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις στον ΟΣΚ και τερματίσθηκαν οι διώξεις

2)      το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις δημοτικές επιχειρήσεις

3)      με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν οι διώξεις για ΟΑΕΕ

4)      με το νόμο 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η έκφραση ευγνωμοσύνης. Ευτυχώς καταργήθηκε λίγο αργότερα

5)      με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη των ΔΣ τραπεζών για PSI

6)      με το νόμο 4141 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στα μέλη των εταιρειών ποιου ιδιωτικοποιούνται

7)      απαλλαγή των μελών του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ

8)      σταμάτησαν οι ποινικές διώξεις για τους συνεταιρισμούς

9)      ανεστάλησαν διώξεις

10)  με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα που προέβλεπε ότι στελέχη επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο τιμωρούνται με αυστηρές ποινές για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Έτσι αθωώθηκαν τα στελέχη των ΜΚΟ. Η ρύθμιση έμεινε μερικές μέρες και μετά καταργήθηκε επειδή έγινε κατά λάθος. Όμως αυτό ήταν αρκετό για κάποιους, διότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να δικάζεται με τον ευνοϊκότερο νόμο

11)  με τον νόμο 4146/2013 ορίζεται ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα στελέχη των τραπεζών για δάνεια που έδωσαν. Πρόκειται για τα θαλασσοδάνεια που  δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με εγγύηση τα εκλογικά ποσοστά που θα έπαιρναν. Η νομοθετική παρέμβαση περιέχει δόλο, την απαλλαγή των στελεχών των τραπεζών από τις ευθύνες τους. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μικροποσά, γιατί χρεοκοπήσατε και τα κόμματά σας. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΝΔ έχει χρέη 210 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 197 εκατ. είναι δάνεια από τράπεζες που ελήφθησαν με την έωλη εξασφάλιση των μελλοντικών ποσοστών του. Το ΠΑΣΟΚ το 2013 είχε χρέη 111 εκατ. ευρώ. Δεσμεύομαι ενώπιον της Βουλής ότι η υπόθεση των θαλασσοδανείων των κομμάτων σας δεν θα κλείσει επειδή μέσα σε μία νύχτα καταθέσατε τροπολογία που αθωώνει τα στελέχη των τραπεζών.

12)  η παρέμβαση αυτή έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Είναι νυχτερινή τροπολογία που είχε κατατεθεί 4 φορές και είχε αποσυρθεί. Υπήρχε πολύ μεγάλος ζήλος για την νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών που έκαναν μεγάλοι όμιλοι. Το κόστος ήταν κοντά στο 1 δις ευρώ από τα χρέη που χαρίσθηκαν.

13)  είναι η χειρότερη όλων, διότι δεν αποσκοπούσε στη διευθέτηση κάποιας υπόθεσης ή στην αμνήστευση κάποιου προσώπου. Σκόπευε στον έλεγχο των εκλογών για τους Προϊσταμένους στα Δικαστήρια. Μερικές μέρες πριν τις εκλογές άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει τους εκλεκτούς του. «Η αιφνιδιαστική τροποποίηση του νόμου δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά», κατήγγειλε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που μιλά για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου υποψηφίου. Ποια σκοπιμότητα ευνοήθηκε; Αυτό το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο Εφετείο, ακόμη και αν αγαπημένη τους ομάδα δεν είναι ο Παναθηναϊκός

«Θέριεψε ένα σύστημα παραεξουσίας που όμοιό του δεν έχει δει η χώρα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και μετά. Ακόμη και οι παραλείψεις αποτελούν παρέμβαση», τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε τις εξής περιπτώσεις:

  • «η παράλειψη να δοθεί στις φορολογικές αρχές η λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά το επιχείρημα ήταν ότι το ξέχασαν και μετά ότι είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο. Αλλά και όταν παραδόθηκη η λίστα οι έλεγχοι προχωρούσαν αργά. Μέχρι το 2014 απέδωσαν 26 εκατ. και το 2015 έφτασαν τα 176 εκατ. ευρώ
  • «αυτό που εξοργίζει ήταν η άρνησή σας να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για την λίστα Μπόργιανς,. Ήταν μία παράλειψη συνειδητή που επιβλήθηκε από το Μαξίμου, διά χειρός του τότε διευθυντή του Κώστα Μπούρα».
  • παραγραφή αδικημάτων υπουργών: «σας έχει προφυλάξει από πλείστες υποθέσεις», είπε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την διενέργεια ελέγχου στο σύνολο των δικογραφιών για να βρεθεί ο χρόνος τέλεσης των αδικημάτων και ο χρόνος που καταγγέλθηκαν σε συνδυασμό με τον χρόνο που εστάλησαν στη Βουλή.
  • SIEMENS: «το σκάνδαλο των σκανδάλων είναι η συγκάλυψη του σκανδάλου της SIEMENS και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό που επιχειρήθηκε να υπογραφεί από την πρώτη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τελικά υπογράφηκε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που φαίνεται ότι δεν είχε τέτοιες ηθικές αναστολές».

Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «για την υπόθεση αυτή διεξάγεται πειθαρχική έρευνα για πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν 3 δικογραφίες στο αρχείο. Ποιος ζήτησε την συνάντηση; Ο Δ. Παπαγγελόπουλος ή η εισαγγελέας; Πως έφτασε η υπόθεση στην εισαγγελέα; Με ποια δικονομική πρόφαση έφτασε η δικογραφία στα χέρια της εισαγγελέως Τσατάνη; Ο εποπτεύων εισαγγελέας διαφθοράς γνωμοδοτεί ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς ανήκουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και μετά από οκτώ μήνες ότι οι υποθέσεις Βγενόπουλου δεν ανήκουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

«Η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού για ένα νομικό ζήτημα συνιστά παρέμβαση;», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και υπενθύμισε: «για την υπόθεση αυτή έχει διαμαρτυρηθεί εγγράφως ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου. Έχουμε και συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά του που πρέπει να εξεταστούν. Ακόμη και στελέχη της αντιπολίτευσης αναδεικνύουν σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, όπως οι επιστολές Τσιρώνη και Σηφουνάκη».

«Οι καταγγελίες αυτές αξίζουν μίας επίσημης απάντησης και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ. Εγώ δεν βιάζομαι, θα περιμένω το πόρισμα της πειθαρχικής εξέτασης», σημείωσε.

Όσον αφορά την δυνατότητα της προέδρου του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχική εξουσία ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεκάδες κατώτεροι δικαστικοί έχουν δυνατότητα άσκησης πειθαρχικού ελέγχου (π.χ. εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Πρόεδρος Συμβουλίου Επιθεώρησης, Πρεοιστάμενοι Εισαγγελιών Εφετών και Εφετείων). «Ευλόγως απέκτησε και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου», σχολίασε και ρώτησε τη ΝΔ: «γιατί σας ενοχλεί; Μήπως επειδή αυτή η αρμοδιότητα δυσκολεύει τον μηχανισμό των παρεμβάσεών σας;».

Naftemporiki.gr