Skip to main content

 Σε «παύση» το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη

Οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανέστειλαν προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος ανησυχιών που δημιουργεί αυτή η επιπλέον καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να επιλύσει το ζήτημα των εμβολιασμών, ασχολείται επίσης με το τρίτο κύμα της πανδημίας που έχει αναγκάσει κάποιες κυβερνήσεις να επιβάλουν νέες περιορισμούς.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που έθεσαν προσωρινά και προληπτικά σε «διαθεσιμότητα» το εμβόλιο ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και της Βουλγαρίας που πρώτες ανέστειλαν τα προγράμματά τους την περασμένη εβδομάδα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από αναφορές για πιθανή πρόκληση θρομβώσεων σε ορισμένους ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο, παρόλο που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επανέλαβε την βεβαιότητά του για την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρόλα αυτά ο ΕΜΑ θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη. Την συνάντηση του ΕΜΑ αναμένει και η χώρα μας οπότε μέχρι την Πέμπτη συνεχίζονται κανονικά οι εμβολισμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του  COVID-19 στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές διαβεβαιώνοντας πως η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει σήμερα, βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε πως «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν, προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».

Με φόντο αυτό το σκηνικό καχυποψίας απέναντι στο εμβόλιο της σουηδο-βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας, οι υπουργοί υγείας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη σήμερα, με  τις τελευταίες ανησυχίες πιθανότατα να κυριαρχήσουν στις διαδικασίες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στη δήλωσή της τη Δευτέρα, η Γερμανία ανέφερε τις πρόσθετες περιπτώσεις σοβαρών θρομβωτικών επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες ως τον λόγο της προσωρινής αναστολής της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Σε περίπου 17 εκατ. άτομα στην ΕΕ και τη Βρετανία στα οποία έχει χορηγηθεί συνολικά μία δόση του εμβολίου, έχουν αναφερθεί λιγότερες από 40 περιπτώσεις θρόμβων αίματος που αναφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε από την πλευρά της η AstraZeneca.

Η αναστολή της χορήγησης του εμβολίου εντείνει τις εντάσεις εντός της ΕΕ για το εμβόλιο, μετά από πικρές μάχες με την AstraZeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις στις παραδόσεις των συμφωνημένων δόσεων. Οι ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο υπογραμμίζουν το χάσμα με χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, που συνεχίζουν να το χορηγούν.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, χαρακτήρισε την κίνηση της χώρας του ως «προληπτικό μέτρο» ακολουθώντας τη σύσταση του Ινστιτούτου Πάουλ Έρλιχ, το οποίο συμβουλεύει την κυβέρνηση για τα εμβόλια.

«Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης και δεν την παίρνουμε ελαφριά», είπε, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca είχε χορηγηθεί εκατομμύρια φορές σε όλο τον κόσμο. Είπε ότι ήταν «τεχνική απόφαση, όχι πολιτική», προσθέτοντας ότι «για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, πρέπει να δώσουμε χρόνο στους εμπειρογνώμονές μας στη Γερμανία και την ΕΕ ώστε να ελέγξουν τα πρόσφατα περιστατικά».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε στο BBC ότι «υπήρχαν πολύ καθησυχαστικές ενδείξεις ότι δεν υπάρχει αύξηση των φαινομένων θρόμβωσης αίματος εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουν δοθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη μέχρι τώρα».

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί, σύμφωνα με το BBC,  είναι εάν το εμβόλιο είναι αιτία ή σύμπτωση; Μήπως δηλαδή θα είχαν συμβεί δηλαδή ούτως ή άλλως αυτοί οι θρόμβοι;

 «Εξετάζουμε προσεκτικά τις αναφορές, αλλά, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δόσεων που έχουν χορηγηθεί και της συχνότητας με την οποία μπορούν να εμφανιστούν φυσικά θρόμβοι αίματος, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο είναι η αιτία», απαντάει στους Financial Times ο δρ Φιλ Μπράιαν, επικεφαλής ασφάλειας εμβολίων στο Medicines and Healthcare products Regulatory Agency.

naftemporiki.gr