Skip to main content

Άκυρο

Από την έντυπη έκδοση

Τα επεισόδια και οι προπηλακισμοί που συνέβησαν μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου της Ρόδου, στο οποίο επρόκειτο να γίνει χθες η δεύτερη απόπειρα πραγματοποίησης του συνεδρίου (μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Καλαμάτας), οδήγησαν σε ναυάγιο την κορυφαία εκδήλωση της ΓΣΕΕ. Το συνεδριακό κέντρο όπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθούν οι εργασίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ παρέμεινε υπό κατάληψη από νωρίς χθες τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ.

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κατήγγειλε «βίαια εισβολή» περίπου 200 μελών του ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο και τον ξυλοδαρμό συνέδρων και μελών της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εξ αυτών. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τα μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο ξενοδοχείο στις 3.30 χθες τα ξημερώματα παραβιάζοντας πόρτες, σπάζοντας τζαμαρίες και «επιτέθηκαν κραδαίνοντας λοστούς σε συνέδρους και μέλη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας». 

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η συνδικαλιστική μαφία, αφού δεν υπολόγισε καλά τα νούμερα των “προσλήψεων” των μπράβων και της αστυνομικής παρουσίας, ξεκίνησε τους θεατρινισμούς, παριστάνοντας τους λιπόθυμους και τους τραυματίες, καλώντας οι ίδιοι ασθενοφόρα για να τους πάνε στο νοσοκομείο, με στόχο να προκληθούν δικαστικές διώξεις».

Όπως έγινε γνωστό, για τα όσα εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας Ρόδου και ο αστυνομικός διευθυντής, τη συνδρομή των οποίων ζήτησε η διοίκηση της ΓΣΕΕ για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου. 

Τον χώρο του ξενοδοχείου επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος με δηλώσεις του απηύθυνε έκκληση και στις δυο πλευρές να αμβλύνουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν οι εργασίες του συνεδρίου. Ο δήμαρχος Ρόδου χαρακτήρισε πρωτόγνωρα και ανεπίτρεπτα τα επεισόδια, τονίζοντας ότι αυτά προκαλούν ζημιά στον συνδικαλισμό και τη δημοκρατία. «Είμαι διατεθειμένος να συμβάλω έτσι ώστε να βρεθεί λύση» δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση μέσα στις επόμενες ώρες.

«Τα σημερινά γεγονότα στη ΓΣΕΕ είναι η φυσική εξέλιξη μίας κατηφόρας που το συνδικαλιστικό κίνημα βιώνει τα τελευταία χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο συνδικαλιστής του ΟΤΕ Σταύρος Μηλιώνης, προσθέτοντας πως «χρειάζεται μία εκ βάθρων ανανέωση και αναγέννηση με νέους θεσμούς και κανόνες». «Ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες και ηλεκτρονικό μητρώο είναι λίγες από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και πρέπει να υλοποιηθούν αν θέλουμε να έχουμε ξανά συνδικαλιστικό κίνημα. Το συνδικάτο το χρειάζεται η χώρα και οι εργαζόμενοι και πρέπει να σταθεί στα πόδια του» υπογράμμισε ο ίδιος. 

ΕΣΗΕΑ 

Στις εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στη Ρόδο δεν προσκλήθηκαν οι διαπιστευμένοι συντάκτες των Μέσων Ενημέρωσης που καλύπτουν το εργατικό ρεπορτάζ, όπως είχε συμβεί πριν από δύο εβδομάδες στην Καλαμάτα, αλλά και όπως συνέβαινε σε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, τις εργασίες των οποίων κάλυπταν πάντα οι άνθρωποι του Τύπου. Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «στηλιτεύει την απόφαση του Προεδρείου της ΓΣΕΕ να εμποδίσει την απρόσκοπτη κάλυψη των εργασιών του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στη Ρόδο από δημοσιογράφους».

ΣΥΡΙΖΑ

Για πλήρη απαξίωση των διαδικασιών του συνεδρίου της ΓΣΕΕ με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, αλλά και του ΠΑΜΕ, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ούτε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία χρησιμοποιεί ιδιωτική αστυνόμευση και επιδιώκει αδιαφανείς διαδικασίες, απαγορεύοντας ακόμα και τη δημοσιογραφική κάλυψη στις εργασίες του συνεδρίου», επισημαίνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά ούτε και το ΠΑΜΕ, το οποίο με τη βία προσπαθεί να διαλύσει το συνέδριο, δεν εκπροσωπούν τις υγιείς δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος». 

Η αντιπολίτευση

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Νέα Δημοκρατία «τα βίαια επεισόδια και τους τραμπουκισμούς που σημειώθηκαν τα ξημερώματα από μέλη του ΠΑΜΕ, λίγο πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο». Όπως τονίζει η Ν.Δ., «η βία δεν έχει θέση ούτε στην πολιτική ζωή της χώρας ούτε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι απαράδεκτες εικόνες που εκτυλίχθηκαν, προσβάλλουν τους εργαζόμενους και τραυματίζουν τη δημοκρατία». «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι διαφορές επιλύονται από τη Δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τις αποφάσεις της» προσθέτει.
Ανησυχητικά χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά «τα συνεχιζόμενα φαινόμενα βίας και τραμπουκισμών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ». «Είναι θέμα Δημοκρατίας και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων να ολοκληρωθεί το συνέδριο» επισήμανε, προσθέτοντας ότι τόσο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «έχουν χρέος να το διασφαλίσουν».