Skip to main content

Το «παιχνίδι τέλους» του Brexit σε ένα διάγραμμα

Πέντε ημέρες απομένουν έως την εκπνοή της νέας προθεσμίας, που είχε εξασφαλίσει η Βρετανία για την παραμονή της στην Ε.Ε. Όλες όμως οι πλευρές δίνουν μάχη ώστε να δοθεί και δεύτερη παράταση, χωρίς όμως να συμφωνούν πόσο αυτή πρέπει να κρατήσει. Η Βουλή απέρριψε το no deal, δηλαδή ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και επομένως ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται αισθητά, χωρίς να εξαλείφεται τελείως.

Το Λονδίνο θεωρεί «πολιτικό πλήγμα» μία μεγάλη παράταση, που θα αναγκάσει τη χώρα να συμμετέχει σε Ευρωεκλογές τρία χρόνια αφότου ψήφισε να φύγει. Ζητάει λοιπόν να πει αντίο πριν από τις 22 Μαΐου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, προτείνει μία 12μηνη «ευέλικτη» παράταση. Το «end game» του Brexit, όμως, θα κριθεί εν πολλοίς από την έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Τόρις και τους Εργατικούς.

Σε ένα διάγραμμα το BBC παρουσιάζει τα εναλλακτικά «φινάλε» της όλης διαδικασίας, ανάλογα με τα «ναι» και τα «όχι» των δύο μεγάλων κομμάτων, της Βουλής και της Ε.Ε. 

Μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι δίνουν πάντως πολύ μεγάλες πιθανότητες στην προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες δεν είναι, ωστόσο, βέβαιο, εάν θα ξεδιαλύνουν το πολιτικό τοπίο σε σχέση με το Brexit ή θα το μπερδέψουν ακόμη περισσότερο. Ο λόγος τελικά ίσως δοθεί στους πολίτες σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα. 

naftemporiki.gr