Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: 4.500 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας

Προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και του ΕΟΦ, αλλά και ενίσχυση των ΜΕΘ εξήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των πολιτικών της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο επίσκεψής του, και αφού ενημερώθηκε από την πολιτική του ηγεσία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Υγεία αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, από την Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο φάρμακο, στα εμβόλια και στις εξετάσεις.

«Η Υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας θα γίνει ξανά δικαίωμα για κάθε πολίτη, υπογράμμισε». Στην κατεύθυνση αυτή διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, από τις οποίες όπως είπε- οι 700 θα αφορούν περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως τα νησιά του Αιγαίου, η δυτική Μακεδονία, η Θεσπρωτία και η Θράκη.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του ΕΟΦ, ενίσχυση των ΜΕΘ με στόχο να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, αλλά και διασφάλιση των προϋποθέσεων να λειτουργήσουν σωστά οι δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και τα ογκολογικά κέντρα.

Χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα ανακουφίσει όλο το σύστημα. Δήλωσε δε ευτυχής, που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας.

Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές της χώρες, όπου με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και ότι κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. «Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλες τις πράξεις στον χώρο της Υγείας θα εξοικονομηθούν πόροι που θα επιστραφούν στους πολίτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ