Skip to main content

Γερμανία: Πιθανή η έκδοση Πουτζντεμόν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, όχι όμως για εξέγερση

Υπέρ της αποφυλάκισης του τέως προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν υπό όρους, με την καταβολή εγγύησης 75.000 ευρώ, τάχθηκε γερμανικό δικαστήριο, επισημαίνοντας πως η έκδοσή του στην Ισπανία είναι πιθανή βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς, όχι όμως βάσει της κατηγορίας της εξέγερσης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο του Σλέσβιχ Χολστάιν, μόνο οι κατηγορίες της κατάχρησης δημοσίου χρήματος, σε ό,τι αφορά την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας, μπορούν να αποτελέσουν βάση για έκδοση στην Ισπανία, όμως δεν δικαιολογούν την παράταση της κράτησής του.

Κατά το δικαστήριο, οι κατηγορίες της εξέγερσης, τις οποίες του προσάπτει η ισπανική δικαιοσύνη στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, δεν μπορούν να υποστηριχθούν από το γερμανικό δίκαιο, καθώς δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Επιπλέον, η βίαιη συμπεριφορά που θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας επίσης δεν αποδεικνύεται.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας θα αποφυλακιστεί αμέσως μόλις καταβάλει την εγγύηση των 75.000 ευρώ, όμως θα πρέπει να παραμείνει στη Γερμανία, καθώς δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα χωρίς την έγκριση των εισαγγελικών αρχών, εξήγησε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Φράουκε Χόλμερ.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κ. Πουτζντεμόν είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Σε σχόλιό της, η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε ότι πάντοτε σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε συμφωνεί μαζί τους, είτε όχι.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη στις 25 Μαρτίου κατά την είσοδό του στη Γερμανία από τη Δανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP