Υπόθεση διαφήμισης και προώθησης παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω Διαδικτύου εξιχνίασε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που σχημάτισε δικογραφία σε βάρος 38χρονης Βουλγάρας, για απάτη και νοθεία τροφίμων.
Προηγήθηκαν καταγγελίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) και πολίτες, σύμφωνα με τις οποίες σε ιστοσελίδα διαφημίζονταν και προωθούνταν παράνομα και μη γνωστοποιημένα στον Οργανισμό φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (πχ διαβήτης, προστατίτιδα, αρθρίτιδα, καρκίνος κλπ).
Από την αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα σκευάσματα πωλούνταν μέσω διάφορων ιστοσελίδων και μέσου κοινωνικής δικτύωσης, με παραπλανητικά στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και ψευδή στοιχεία πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονταν ως οι διαχειριστές των ιστοσελίδων.
Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν δείγματα των εν λόγω σκευασμάτων, τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στον Ε.Ο.Φ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι περιείχαν μη επιτρεπόμενες στην Ελλάδα συστατικές ουσίες, ενώ στερούνταν δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Όλα αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Στο πλαίσιο αυτό, ανταλλάχθηκε αλληλογραφία με Αρχές της Βουλγαρίας, καθώς και με εταιρείες υπηρεσιών Διαδικτύου, κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καταχώρησης-φιλοξενίας ιστοσελίδων, εταιρείες παροχής συνδέσεων Διαδικτύου και παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με βάση τα δεδομένα που πρόεκυψαν, ταυτοποιήθηκε η 38χρονη, ως η ιδιοκτήτρια εταιρείας παρασκευής παράνομων σκευασμάτων με έδρα τη Βουλγαρία, αλλά και ως η διαχειρίστρια των επίμαχων ιστοσελίδων.
Η σχηματισθείσα δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες-καταναλωτές-χρήστες του Διαδικτύου ότι:
- Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω Διαδικτύου απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
- Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
- Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω Διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας κι αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.
- Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά, σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.
- Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
- Τηλεφωνικά: 11188
- Με e-mail: [email protected]
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
- Μέσω twitter: @CyberAlertGR