Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στην πόλη Affi της Ιταλίας το τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος L Democracy, ενός σημαντικού έργου που προωθεί τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, την ενεργό εμπλοκή των νέων στα κοινά και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εταίροι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των εργασιών αντάλλαξαν καλές πρακτικές, εμπειρίες και προτάσεις για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και τη διαμόρφωση ενός πιο ενεργού και συμμετοχικού ευρωπαϊκού μέλλοντος.
Τον Δήμο Σερίφου εκπροσώπησε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρία Κατερίνα Ρώτα, συνοδευόμενη από ομάδα γυναικών που δραστηριοποιούνται ενεργά σε θέματα δημοκρατίας, κοινωνικής συμμετοχής και ενίσχυσης του ρόλου της νέας γενιάς στη δημόσια ζωή. Οι συμμετέχουσες προέρχονταν από τη Σέριφο αλλά και από άλλα νησιά των Κυκλάδων, μεταφέροντας στο ευρωπαϊκό αυτό συνέδριο την εμπειρία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές των νησιωτικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο των γυναικών ως φορέων κοινωνικής αλλαγής και στη συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δημοκρατικού μοντέλου που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί τις νέες γενιές πολιτών. Μέσα από διαδραστικές συζητήσεις, εργαστήρια και ανταλλαγές απόψεων, αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην καλλιέργεια δημοκρατικής κουλτούρας.
Η συμμετοχή του Δήμου Σερίφου στο πρόγραμμα L Democracy επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σταθερή του προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες, την εξωστρέφεια και την ενεργή παρουσία του στα ευρωπαϊκά δίκτυα συνεργασίας. Ο Δήμος Σερίφου έχει πλέον αναδειχθεί σε έναν δυναμικό εκπρόσωπο της νησιωτικής Ελλάδας, με ουσιαστική συμμετοχή σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που προάγουν τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα, την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος κύριος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης αναφέρει πως η Σέριφος αποδεικνύει έμπρακτα ότι ακόμη και ένας μικρός νησιωτικός Δήμος μπορεί να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, να συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος βασισμένου στη δημοκρατία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης, με αφορμή την ιστορική Διακήρυξη Σουμάν. Εκείνη την ημέρα του 1950, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Robert Schuman πρότεινε τη δημιουργάι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), θέτοντας τα θεμέλια της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή ειρήνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.
Για να τιμήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμος Affi, σε συνεργασία με τη συλλογικότητα Macadame και την καλλιτέχνιδα Cristina Marin, δημιούργησε αυτό το παγκάκι ως μόνιμο σύμβολο μνήμης και ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας μας, ιδρυτικού μέλους αρχικά της ΕΚΑΧ και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καθημερινά μία ουσιαστική αξία για τους πολίτες της: Εγγυάται την ειρήνη και τη δημοκρατία, προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα, προωθεί την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus+, και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών ώστε να αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
Γι΄ αυτόν τον λόγο αποτελεί για εμάς μεγάλη υπεηφάνεια το γεγονός ότι μέσα στο πάρκο της βιβλιοθήκης μας υπάρχει ένα τόσο ισχυρό σύμβολο προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ένωσης των λαών, που συνοψίζεται στη φράση: ”Κάτω από αυτά τα αστέρια κανένας τόπος δεν είναι ξένος”, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος L-Democracy”, είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος του Affi, Marco Giacomo Sega.

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












