Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ

«Ο λαός θα κρίνει σε ποιους θα αναθέσει και με ποια αναλογία την ευθύνη της επόμενης ημέρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ, προειδοποιώντας ότι «αν δεν διαμορφωθούν οι σωστοί συσχετισμοί μπορεί να κάνουμε πολλά βήματα πίσω».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «κυβερνητικός μπαλαντέρ», προσθέτοντας ότι μετεκλογικά πρέπει να κληθούν να μετάσχουν όλοι στην εθνική ευθύνη, άρα και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που λένε ότι αποδέχονται την ευθύνη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. «Βεβαίως, η κυβέρνηση και η μοίρα της χώρας δεν εξαρτάται από το καπρίτσιο και την άρνηση οποιουδήποτε, αλλά πρέπει να κληθούν όλοι», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το e-mail Χαρδούβελη, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε  ότι «εμείς δεν αφήσαμε να συμφωνηθεί τίποτα βλαπτικό», γιατί, όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να πάρει κι άλλα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας και ότι δεν μπορεί να υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων. Όπως είπε μάλιστα, αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα είχαν συμφωνηθεί όλα, «και η αλλαγή του εργασιακού νόμου και οι ομαδικές απολύσεις». Εκτίμησε δε ότι είναι εφικτό να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και πως σταδιακά θα μειωθούν όλες οι έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά αυτά προϋποθέτουν ότι η χώρα παραμένει σε ασφαλές πλαίσιο.

Για τις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ. μετά το ζήτημα που ανέκυψε με την Άντζελα Γκερέκου, ο επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπράττει με τη Νέα Δημοκρατία προγραμματικά για λόγους εθνικούς και πως αυτό που έγινε με την κ. Γκερέκου ήταν «απροσδόκητο και ξεκάρφωτο». «Αυτό δεν τιμά αυτούς που το έκαναν και προκαλεί την αντίδρασή μας γιατί στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης δεοντολογία (…) Δεν διαρρήξαμε καμία σχέση προσωπική με τον κ. Σαμαρά, αλλά πολιτικά πρόκειται για μια πράξη την οποία στηλίτευσα», πρόσθεσε.

Σημείωσε επιπλέον ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να έχει κάνει «πιο στρατηγικές και διορατικές σκέψεις σε σχέση με άλλες μας προτάσεις», μιλώντας για την κατάργηση του εκλογικού μπόνους που, όπως είπε, μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή, «αλλά δεν γίνεται γιατί η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι μέσα στο παιχνίδι του διπολισμού».

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι ένα νέο σχήμα πολιτικό που θα κριθεί και πως «στις έρευνες της κοινής γνώμης έχει περιορισμένη απήχηση». Έβαλε παράλληλα κατά του Ποταμιού κάνοντας λόγο για «νέα ΔΗΜΑΡ ετερόκλητη», που μαζεύει παλιά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, «συνταξιούχους εθνικιστές» και νεοφιλελεύθερους.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ είπε ότι μετά τις εκλογές θα γίνει ένα συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας του χώρου, ενώ ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει «με ανοικτό το θέμα ακόμα και της προεδρίας» απάντησε: «Γιατί τι είμαι εγώ ιδιοκτήτης ή κληρονόμος; Εγώ επιτελώ καθήκον».

Πηγή: ΑΜΠΕ