Skip to main content

Ενισχύεται το ΕΣΥ – Προχωρά η παρασκευή φαρμάκων

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Χωρίς μεγάλες εξάρσεις κινείται ο καταστροφικός ιός Covid-19 στη χώρα μας, ενώ αισιόδοξα μηνύματα αποτελούν τόσο οι αποσωληνώσεις βαριά ασθενών όσο και η έξοδος από το νοσοκομείο της θετικής στον κορονοϊό γυναίκας, η οποία γέννησε ένα υγιέστατο μωράκι πριν από λίγες ήμερες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 966. Παράλληλα και οι απώλειες που καταγράφει η χώρα είναι μικρές σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς μόνο 3 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 29. Την ίδια ώρα 65 ασθενείς είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 64 να είναι διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς (86%) είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Εξαιρετικά θετικό νέο αποτέλεσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, η αποσωλήνωση 4 ασθενών που είναι καλά στην υγεία τους, όπως και η έξοδος από το Αττικόν Νοσοκομείο της μητέρας με το νεογέννητο βρέφος. Επίσης, μέχρι σήμερα 52 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία όλης της χώρας δίνοντας μεγάλη αισιοδοξία στους επιστήμονες που προσπαθούν να πολεμήσουν τον άγνωστο αυτό εχθρό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η επιδημία συνεχίζεται στη χώρα μας, με κάποιες περιοχές να πλήττονται περισσότερο, ωστόσο σημείωσε ότι η επόμενη εβδομάδα κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, ενώ τόνισε ότι για να παραμείνει ελεγχόμενη η τροχιά εξάπλωσης της επιδημίας στην κοινότητα, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες και τα μέτρα που έχει επιβάλει η πολιτεία και συστήνουν οι ειδικοί.

Τεστ ανίχνευσης και αντισωμάτων
Αναφερόμενος στα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού, για τα οποία τόσος λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες, ο καθηγητής επεσήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι ασφαλή, καθώς μπορεί να βγάλουν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ειδικά αν είναι σε οξεία φάση η νόσος. Ο καθηγητής εξήγησε ότι μόνο τα μοριακά τεστ είναι προς το παρόν αξιόπιστα, προσθέτοντας πως θα αξιολογηθούν όλα από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων τις επόμενες ημέρες.

Ν. Χαρδαλιάς: Όλα τα μέτρα στο τραπέζι
«Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθειά μας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Δίνουμε έναν πόλεμο που δεν πρέπει να χάσουμε, κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας: Μένουμε σπίτι». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι» και ότι η κατάσταση εξετάζεται βήμα βήμα.

Ξεκίνησε η παραγωγή φαρμάκου
Ξεκίνησε η παραγωγή του φαρμάκου Unikinon με τη δραστική ουσία χλωροκίνη από τη φαρμακοβιομηχανία UniPharma SA η οποία θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο ελληνικό κράτος. Η εταιρεία αγόρασε ποσότητα 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 και έχει ξεκινήσει την παραγωγή του φαρμάκου που θεωρείται από τους επιστήμονες ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του Covid19. 17 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ Χθες τα ξημερώματα «έπιασαν δουλειά» και άλλοι γιατροί και νοσηλευτές σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, όπως ανακοίνωσε με αφορμή την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν ελλείψεις, είπε ότι έχουν σταλεί γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικό υλικό σε όλα τα νοσοκομεία και τόνισε πως γίνεται μια τεράστια μάχη από την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει συνεχή ροή υλικών. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο ΑΧΕΠΑ και να δεχτούν ασθενείς με Covid 19, εφόσον χρειαστεί, οι 17 νέες κλίνες ΜΕΘ που έχουν ετοιμαστεί το τελευταίο διάστημα, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο νοσοκομείο του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 20 ασθενείς του νέου κορονοϊού σε ειδικές μονάδες και τέσσερις σε ΜΕΘ.

Μέτρα στήριξης από τον Κ. Ζέρβα
Δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορονοϊό ανακοίνωσε στο μεταξύ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Tα ακόλουθα μέτρα οικονομικών ελαφρύνσεων είναι: 1. Απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. 2. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα των περιορισμών. 3. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Χρηματοδότηση ΕΟΔΥ σε εργαστήρια
Χρηματοδότηση ύψους 670.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας δίνει ο ΕΟΔΥ σε δύο εργαστήρια του ΕΚΠΑ με στόχο την εργαστηριακή διερεύνηση και επιτήρησης της νόσου Covid-19, την άμεση λήψη μέτρων πρόληψης της δευτερογενούς μετάδοσης και την περαιτέρω κατανόηση των κλινικών και επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του νέου κορονοϊού. Το ένα είναι το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, το οποίο λαμβάνει το ποσό των 335.000 ευρώ και ένα αντίστοιχο ποσό λαμβάνει το εργαστήριο Επιδημιολογίας, Υγιεινής και Ιατρικής Στατιστικής με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.