Skip to main content

Ερωτήματα για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν

Πυκνώνουν οι αμφιβολίες για τα αίτια της πτώσης του ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 της Ukraine International Airlines, το οποίο συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, με προορισμό το Κίεβο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 176 επιβαίνοντες – 167 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος.

Ιρανοί διασώστες, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB, εντόπισαν τα μαύρα κουτιά από το αεροσκάφος στον τόπο της συντριβής, ωστόσο η Τεχεράνη δεν φαίνεται διατεθειμένη να το παραδώσει, αναφέρει ο συντάκτης της «Guardian» Πάτρικ Γουίντουρ.

Όσο παραμένει ασαφές εάν οι ιρανικές αρχές αμφισβητούν την ικανότητα των μαύρων κουτιών να δώσουν την απάντηση – ίσως είναι κατεστραμμένα – ή θέλουν να παραμείνει η έρευνα εσωτερική υπόθεση, η ουκρανική κυβέρνηση απέσυρε ένα tweet το οποίο είχε αναρτήσει νωρίτερα, στο οποίο έκανε λόγο για πρόβλημα στον κινητήρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μεταδόθηκαν από ιρανικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος συνετρίβη στην πόλη Σαχριάρ, δυτικά της μητροπολιτικής περιοχής της Τεχεράνης, και πήρε φωτιά. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί, 10 Σουηδοί, τέσσερις Αφγανοί, τρεις Γερμανοί και τρεις Βρετανοί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της πτήσης από το αεροδρόμιο, το αεροσκάφος σταμάτησε να στέλνει σήμα 8 λεπτά μετά την απογείωση. Το αεροσκάφος συνετρίβη χωρίς να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Ο ιστότοπος FlightRadar24 αναφέρει ότι το αεροσκάφος είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από τρία χρόνια και ήταν 737-NG.

Το Boeing 737-800 είναι διαφορετικό από τα αεροσκάφη 737 Max 8, τα οποία έχουν καθηλωθεί μετά τα δυστυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία. Το 737-800 χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα λογισμικού από το Max 8.

Η Ουκρανία σύστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η αεροπορική εταιρείαςUkraine International Airlines (UIA) ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε καλή κατάσταση, είχε περάσει πριν από δύο μέρες από τον τακτικό έλεγχο και ότι πραγματοποιεί όλες τις ενέργειες για να διακριβώσει τι συνέβη.

Αν και είναι πολύ πρώιμα όποια συμπεράσματα, μία θεωρία που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνει ο Πάτρικ Γουίντουρ, είναι πως το Ιράν ίσως χτύπησε κατά λάθος το αεροσκάφος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters