Skip to main content

FIR Αθηνών: Παρέμβαση εισαγγελέα για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Απαντήσεις με ΕΔΕ

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το χθεσινό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, Αριστείδης Κορέας.

Κατά την έρευνα που θα διενεργήσει το τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος, θα διερευνηθεί:

  • εάν έχει τελεστεί το αδίκημα των επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία αεροσκαφών και
  • από πού προήλθαν οι παρεμβολές σε όλες σχεδόν τις συχνότητες του FIR Αθηνών.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λαμβάνει χώρα ήδη από τις 10.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την ασφάλεια των πτήσεων και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στον απόηχο του μπλακάουτ των πτήσεων στο FIR Αθηνών την Κυριάκη.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι:

  • Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας
  • Χρίστος Δήμας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
  • Δημήτρης Χούπης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
  • Γιώργος Σαουνάτσος, Διοικητής ΥΠΑ
  • Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής ΑΠΑ
  • Μιχάλης Μπλέτσας, Διοικητής Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας
  • Κώστας Νεμπής, Πρόεδρος και CEO ΟΤΕ
  • Κωνσταντίνος Μασσέλος, Πρόεδρος ΕΕΤΤ
  • Γιώργος Μυλωνάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό
  • Παύλος Μαρινάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • Γιώργος Ευθυμίου, Διευθυντής Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού
  • Ντένης Μαρτίνης, Συνεργάτης Πρωθυπουργού

Απαντήσεις με ΕΔΕ

Αναφορικά με τα αίτια του τεχνικού προβλήματος που δημιούργησε «θόρυβο» σε πολλαπλές συχνότητες και επηρέασε τις επικοινωνίες εντός του FIR Αθηνών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι άμεσα θα δοθούν απαντήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε κίνδυνος στην ασφάλεια των πτήσεων.

Τόνισε επιπλέον ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η ένορκη διοικητική εξέταση για απόδοση ευθυνών ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «ναι, θα πέσουν κεφάλια».

Ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι οι επιβάτες δικαιούνται αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις και τις καθυστερήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι αερομεταφορείς από την πλευρά τους έχουν δικαίωμα για ανάλογη διεκδίκηση.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πράγματι παλαιά συστήματα, ωστόσο τόνισε πως είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και αναφέρθηκε  στο σχέδιο δράσης και εκσυγχρονισμού των συστημάτων.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που υλοποιούμε από τον Μάιο του 2025 με έκθεση προόδου κάθε εξάμηνο και όλα τα ζητήματα βρίσκονται τους τελευταίους 8 μήνες στο τραπέζι με την Επιτροπή και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Π. Μαρινάκης: Δεν ετέθη κανένα ζήτημα ασφάλειας των πτήσεων

Αναφερόμενος στο χθεσινό μπλάκ άουτ στα αεροδρόμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «οι ανακοινώσεις δεν ήταν αντιφατικές. Απλά μεταφερόταν από την αρμόδια υπηρεσία αυτό το οποίο προέκυπτε από τις έρευνες οι οποίες ήταν εν εξελίξει».

«Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν ετέθη κανένα ζήτημα ασφάλειας των πτήσεων. Νομίζω ότι το πρώτο το οποίο οφείλει να διασφαλίσει η αρμόδια υπηρεσία είναι η ασφάλεια των πτήσεων. Ούτε ετέθη ούτε σύμφωνα με όσα μεταφέρονται από τους αρμόδιους και σε σχετική σύσκεψη άτυπη – η οποία πραγματοποιήθηκε – δεν υπήρξε ούτε υπάρχει κάποιο ζήτημα ασφάλειας για την λειτουργία του συστήματος» επεσήμανε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «συγκροτείται άμεσα με τη μορφή του κατεπείγοντος μια επιτροπή διερεύνησης αυτού του οποίου συνέβη χθες με τη συμμετοχή 5 μελών στην επιτροπή αυτή ενός εκπροσώπου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενός ή μιας εκπροσώπου από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, ενός εκπροσώπου από το ΓΕΕΘΑ, ενός εκπροσώπου από το Eurocontrol και ενός εκπροσώπου από την Εθνική Επιτροπή Κυβερνοασφάλειας».

«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και στοιχεία δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι μιλάμε για κάποια κυβερνοεπίθεση», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη:

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.