Skip to main content

Αποδοκιμασία Κατσίκη από Τσίπρα αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Αίσθηση προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν ότι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος δεν αποδοκίμασαν χθες τη δήλωση Κατσίκη περί ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, παρά το ότι είχαν προγραμματισμένες δημόσιες παρεμβάσεις.

Το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» και στελέχη που είναι εδώ και καιρό απέναντι στη συνέχιση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και αντιδρούν στην ταύτιση των δύο κομμάτων, εγκαλούν το Μαξίμου για την αμηχανία που επιδεικνύει στο θέμα. Στην ίδια γραμμή κινούνται και κορυφαίοι υπουργοί.

Κάποιοι δε λένε ευθέως στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι εκλαμβάνεται ήδη ως πολιτική αδυναμία για τον πρωθυπουργό, το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ από την ανεπίτρεπτη θέση του βουλευτή Κώστα Κατσίκη, αφήνοντας τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για «λαγό της κυβέρνησης».

Όσο για τον ίδιο τον κ. Κατσίκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι τα όσα είπε πέραν της πρότασής του, ότι δηλαδή «οι Τούρκοι δεν πρόκειται να απελευθερώσουν ποτέ τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ότι χρειάζεται παράκαμψη των αποφάσεων του Αρείου Πάγου κλπ», επηρεάζουν πολύ αρνητικά την κοινή γνώμη σε σχέση με τη συνέχεια της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, η οποία απασχολεί έντονα το σύνολο των πολιτών.  

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ

Τα ίδια στελέχη, παραδέχονται την ανάγκη της κυβέρνησης για στροφή στην οικονομία που επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός, σημειώνουν ωστόσο ότι ήταν λάθος το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη ομιλία στο 11ο περιφερειακό συνέδριο της Θεσσαλονίκης με εξασφαλισμένη δημοσιότητα και δεν παρενέβη στο θέμα που είχε κατακλύσει τη δημοσιότητα στο εσωτερικό και αποτελούσε βασικό ζήτημα ακόμα και στα τουρκικά ΜΜΕ.

Λάθος χαρακτηρίζουν το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε δήλωση στη σωστή κατεύθυνση, ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, ούτε έχει δεχθεί πρόταση για ανταλλαγή Τούρκων και Ελλήνων  χωρίς όμως να αποδοκιμάσει τον κ. Κατσίκη, εμμέσως ή αμέσως.  

Λάθος χαρακτηρίζουν και το γεγονός ότι δεν υπήρξε και κάποια επίσημη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για το θέμα, την οποία σημειώνουν ως αναγκαία, στην περίπτωση που το Μαξίμου διστάζει να πάρει θέση διότι φοβάται ότι αν αποδοκιμάσει τον βουλευτή των ΑΝΕΛ δημοσίως, θα ανοίξει ζήτημα εσωστρέφειας στην κυβέρνηση και νέες συζητήσεις για το πόσο ισχυρή είναι ή δεν είναι η πλειοψηφία.

Αναμένουν ωστόσο ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έχει προαναγγελθεί για σήμερα χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ από επικίνδυνες απόψεις όπως αυτές του κ. Κατσίκη.