Skip to main content

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ απομονωμένες στο Σ.Α. για τα Υψίπεδα του Γκολάν

Απομονωμένες βρέθηκαν οι ΗΠΑ χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και οι 14 υπόλοιπες χώρες καταδίκασαν τη στροφή στην αμερικανική πολιτική.  

Ο Οργανισμός συνεδρίασε εκτάκτως έπειτα από αίτημα της Συρίας. Στην επιστολή της έκανε λόγο για «παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου».

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Γερμανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν σχολίασε ότι το γεγονός ότι η Συρία ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι «κυνικό την ώρα που η συριακή κυβέρνηση παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», «έχει βομβαρδίσει σχολεία και νοσοκομεία» και «έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» εναντίον του λαού της.

Η Ρωσία από την πλευρά της, διά του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, μίλησε για «περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και «παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ τόνισε ότι αυτή «η αναγνώριση θεωρείται άκυρη και μη γενόμενη».

Από το Βέλγιο έως τη Γερμανία, περνώντας από το Κουβέιτ, την Κίνα, την Ινδονησία, το Περού, τη Νότια Αφρική και τη Δομινικανή Δημοκρατία όλες οι χώρες καταδίκασαν τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ που έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες.

 «Το Γκολάν είναι μια συριακή περιοχή υπό ισραηλινή κατοχή» και «ζητάμε την απελευθέρωσή του», τόνισε ο πρεσβευτής του Κουβέιτ Μάνσουρ αλ Οτάιμπι.

Υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να φροντίζει για την ασφάλειά του, οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τους εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει στο Γκολάν η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (UNDOF).

Το διάταγμα που υπέγραψε τη Δευτέρα ο Τραμπ «δεν επηρεάζει τη συμφωνία απεμπλοκής του 1974 για το Γκολάν, ούτε θέτει σε κίνδυνο την αποστολή της UNDOF», υπογράμμισε ένας διπλωμάτης της αμερικανικής αποστολής, ο Ρόντνεϊ Χάντερ.

Η UNDOF είναι παρούσα στο Γκολάν από το 1974, μετρά περίπου χίλιους κυανόκρανους, ενώ η αποστολή της είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Το ετήσιο κόστος της ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. δολάρια.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψώματα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο Νετανιάχου είχε ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ να αναγνωρίσει την προσάρτηση και μίλησε γι’ αυτήν την πιθανότητα κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τον Φεβρουάριο του 2017. Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters