Skip to main content

Η Αγία Αικατερίνη της Σμύρνης: Μια εκκλησία στη σκιά της Καταστροφής

Η ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης σε καρτ ποστάλ επόχης (πηγή: levantineheritage.com/stcathrine)

Το αρχιτεκτονικό έργο του Ξενοφώντα Λάτρη που κατεδαφίστηκε με δυναμίτη πανηγύριζε την 25η Νοεμβρίου

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Το 1857 ήταν ένα ξύλινο παράπηγμα. Σαράντα ένα χρόνια μετά, το 1898, αποτελούσε τον νεότερο αλλά και ταυτοχρόνως «λαμπρότερο» ναό της Σμύρνης.

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, σχέδιο του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Λάτρη, βρισκόταν νότια των Σχοινάδικων και πριν να καταστραφεί ολοσχερώς από την πύρινη λαίλαπα του 1922, πανηγύριζε την 25η Νοεμβρίου, της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος.

Από τον καλλιμάρμαρο ναό, σημαντικό θρησκευτικό και κοινοτικό κέντρο για την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης, δεν απέμεινε σχεδόν τίποτα.

Διαβάστε περισσότερα στο pontosnews.gr

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.