Skip to main content

Η κυβέρνηση απαντά για το άρθρο 9 της ΠΝΠ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Απάντηση στις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα που λαμβάνονται – λόγω της κρίσης του κορωνοϊού – στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα για το άρθρο 9 της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» το 50% του προσωπικού ώστε να εργάζεται με εκ περιτροπής εργασία και τις μισές αποδοχές, δίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με σημερινή του συνέντευξη στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία, είναι τα μέτρα που λαμβάνουμε για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης» δηλώνει ο κ. Βρούτσης, ενώ ερωτηθείς ειδικά για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας απαντά: Το μέτρο για ‘προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας’, με εκ περιτροπής εργασία, αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους και εντάσσονται σε συγκεκριμένο και καθορισμένο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό, αναγκαίο και επείγον μέτρο, που θα λήξει άμεσα με τον τερματισμό της κρίσης, σε δύο ή τρεις μήνες και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν του εξαμήνου». Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η πλήρης κατάρρευση της αγοράς εργασίας και η ενεργοποίηση άλλων δυσχερέστερων μέτρων εκ μέρους των επιχειρήσεων, όπως μαζικές διαθεσιμότητες και απολύσεις. «Έτσι, διασώζουμε τις θέσεις εργασίας με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες» σημειώνει.

Η κατάργηση του άρθρου 9 της τελευταίας ΠΝΠ της κυβέρνησης που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καθορίσουν «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» και εκ περιτροπής εργασία για διάστημα 6 μηνών, συγκεντρώνει τα συντονισμένα πυρά της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για «κερκόπορτα» που ανοίγει η κυβέρνηση στην παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. Η έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση στις τάξεις των εργαζομένων, που ούτως ή άλλως ανησυχούν για το κατά πόσο η κρίση του κορωνοϊού θα επιβάλλει αρνητικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και μετά το τέλος της.  

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εργασίας παρενέβη σήμερα με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και να καθησυχάσει τις τάξεις των εργαζομένων, καθώς είναι βέβαιο ότι πολλές εταιρείες θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το μέτρο μέσα στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης του κορωνοϊού.