Skip to main content

Ο πόλεμος Τραμπ – Δημοκρατικών τώρα αρχίζει

Το μέτωπο της έρευνας Μάλερ έκλεισε. Ο πόλεμος όμως του Ντόναλντ Τραμπ με τους Δημοκρατικούς και τα μέσα ενημέρωσης – και τούμπαλιν – δεν τελείωσε. Οι μεν Δημοκρατικοί δεν είναι καθόλου διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στα νομικά ζητήματα που αφορούν τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες τους. Ο δε Τραμπ είναι έτοιμος να μετατρέψει το πόρισμα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα, το οποίο τον δικαιώνει, σε πανίσχυρο όπλο για την επανεκλογή του.  

Από τον Ιανουάριο, οπότε ανέλαβαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί ξεκίνησαν έναν χορό ερευνών που αφορούν τον Αμερικανό πρόεδρο, την κυβέρνησή του και τις οικογενειακές επιχειρήσεις του.

Το μείζον πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς ήταν ότι εν τέλει η πολύκροτη και πολύμηνη έρευνα του Ειδικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ «αθώωσε» τον Τραμπ από την κατηγορία της συνωμοσίας με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ δεν προέκυψε ούτε η προσπάθεια παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

Το πόρισμα της πολυαναμενόμενης έρευνας πυροδότησε έναν έντονο διάλογο στην Ουάσιγκτον, με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν στην πλήρη δημοσιοποίησης της έρευνας, καθώς μέχρι στιγμής «εγείρει τόσα πολλά ερωτήματα όσα αυτά που απαντά».

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Γούιλιαμ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα την τεσσάρων σελίδων περίληψη της έκθεσης του Μάλερ. Ωστόσο, η έκθεση στο σύνολό της παραμένει εμπιστευτική. Η δημοκρατική ηγεσία του Κογκρέσου απαίτησε χθες βράδυ τη δημοσιοποίηση της ολόκληρης της έκθεσης, εκτιμώντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «δεν είναι ουδέτερος παρατηρητής».

Ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη έως σήμερα πολιτική νίκη του, δεν φαίνεται να έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό. Απεναντίας σύμφωνα με την «Guardian», δηλώνει έτοιμος, όχι μόνο για τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έρευνας, αλλά και να αναζητήσει τους «προδότες» που έκαναν «σατανικά» πράγματα.  

Έπειτα από δύο χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ βγαίνει δικαιωμένος για το «κυνήγι μαγισσών» και τη «φάρσα» για τα οποία μιλούσε σχεδόν καθημερινά. Και το «αφήγημα» της συνωμοσίας, όπως ο ίδιος το έχει ονομάσει, όχι μόνο δεν οδήγησε στην πτώση του, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί υπέρ του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

naftemporiki.gr