Χωρίς ενεργές εστίες αλλά με αυξημένη επαγρύπνηση συνεχίζεται η παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων στην Ιεράπετρα για τρίτο 24ωρο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Αχλιάς και εξαπλώθηκε με ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων.
Η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις παραμένουν πιθανές και δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.
Οι πυροσβέστες, με τη συνδρομή εθελοντών και ιδιωτών, συνεχίζουν τις περιπολίες και τις ρίψεις νερού σε σημεία όπου υπάρχουν καπνοί ή ελαφρά θερμικά φορτία, ιδιαίτερα γύρω από τα Φερμά. Οι ζημιές από τη φωτιά είναι σημαντικές: έχουν καεί εκτάσεις δάσους και καλλιεργειών, ενώ έχουν πληγεί κατοικίες και υποδομές ύδρευσης. Πολλοί κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους, ενώ ξενοδοχεία που εκκενώθηκαν παραμένουν κλειστά.
Περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 50 οχήματα και 10 ελικόπτερα κινητοποιήθηκαν συνολικά, ενώ από χθες βρίσκεται στην περιοχή το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο συγκεντρώνει καταθέσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις περιοχές του Δήμου
Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού και οι Δημοτικές Κοινότητες Ιεράπετρας και Αγίου Ιωάννου, για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η απόφαση στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση των συνεπειών από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά.
Η κινητοποίηση του μηχανισμού παραμένει ισχυρή, με τις αρχές να τονίζουν ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την πλήρη αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.
Κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις
Η πυρκαγιά που σάρωσε την Ιεράπετρα άφησε πίσω της μια εικόνα βιβλικής καταστροφής, με τα σημάδια της να είναι έντονα τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Η φωτιά δεν άφησε τίποτα ανέπαφο: καμένες κατοικίες, τουριστικές μονάδες, θερμοκήπια, επιχειρήσεις, βίλες και ξενοδοχεία έχουν καταγραφεί, αν και ακόμη δεν υπάρχει πλήρης αποτύπωση των ζημιών από τις αρμόδιες αρχές.

Η επίσημη καταγραφή αναμένεται να ξεκινήσει μόλις διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Προς το παρόν, η εικόνα προκύπτει κυρίως από τοπικές μαρτυρίες και παρατηρήσεις κατοίκων και φορέων.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, Γιώργος Τζαράκης, μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο, περιέγραψε την κατάσταση ως ολική καταστροφή στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς: «Έχει καεί όλο το οικοσύστημα, μαζί και η παραλιακή ταβέρνα που λειτουργούσε εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τζαράκη, περισσότερα από 5.000 άτομα απομακρύνθηκαν από την περιοχή – στην πλειονότητά τους τουρίστες που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε καταλύματα στο Ηράκλειο και τη Χερσόνησο.


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης, υπογράμμισε ότι καταστράφηκαν πολλά αρδευτικά δίκτυα. «Δεν μας έφτανε η λειψυδρία, ήρθε και η καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά στο Action 24.