Skip to main content

Γερμανική TAZ : Τα πρόβατα της Κρήτης με…τεχνητή νοημοσύνη

«Ανάμεσά τους υπάρχουν ψευδο-αγρότες που δεν κατέχουν καθόλου ζώα ή γεωργική γη», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Μια τεχνητά δημιουργημένη εικόνα δείχνει εντυπωσιακά στον έκπληκτο παρατηρητή πώς θα ήταν αν ακριβώς 7.812.923 κατσίκες και πρόβατα έβοσκαν στο νησί της Κρήτης: Ολόκληρη η Κρήτη είναι καλυμμένη με πρόβατα, από τα βουνά μέχρι τις ακτές, προκειμένου  κάποιοι απατεώνες για να αρπάξουν γενναιόδωρες γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ», γράφει η γερμανική  TAZ, σχολιάζοντας το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Ανάμεσά τους υπάρχουν ψευδο-αγρότες που δεν κατέχουν καθόλου ζώα ή γεωργική γη. Οι απατεώνες ισχυρίστηκαν ότι κατείχαν ελαιώνες στην οροσειρά της Πίνδου στη βορειοδυτική Ελλάδα, σε υψόμετρα όπου δεν ευδοκιμούν ούτε …θάμνοι. Άλλοι απατεώνες υπέβαλαν εικονικές μισθώσεις για υποτιθέμενη γεωργική γη που βρίσκεται σε φυσικά καταφύγια ή σε εδάφη εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών αεροδρομίων.

Όλοι οι απατεώνες επιδίωκαν τον ίδιο στόχο: να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις γεωργικές επιδοτήσεις της ΕΕ που χορηγούν οι Βρυξέλλες στους Έλληνες αγρότες χρόνο με το χρόνο. Οι έντιμοι Έλληνες αγρότες έμειναν με άδεια χέρια, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Διαφθορά αντί για έλεγχο

«Οι απατεώνες της γεωργίας προφανώς τα είχαν εύκολα. Η αγροτική υπηρεσία με έδρα την Αθήνα υποτίθεται ότι ελέγχει την κατανομή των κονδυλίων της ΕΕ για τη γεωργία της Ελλάδας. Αντί να ελέγχουν τα κεφάλαια, εγκληματίες αγροτικοί αξιωματούχοι – πιθανώς υπό πολιτική επιρροή – προφανώς εργάστηκαν συστηματικά για να πλουτίσουν παράνομα τρίτους και πιθανώς τους εαυτούς τους.

Ταυτόχρονα, διασφάλισαν ότι το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξααγόρασε τις εκλογικές του ψήφους μέσω απάτης με επιδοτήσεις – με χρήματα της ΕΕ, βέβαια».

Αυτό προφανώς λειτούργησε άψογα στον παράδεισο των κατσικιών της Κρήτης: Στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, η Νέα Δημοκρατία γιόρτασε έναν εκλογικό θρίαμβο στην Κρήτη, που προηγουμένως ήταν προπύργιο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Λέξη-κλειδί: πελατειακός προσανατολισμός.

Οι στάβλοι του Αυγεία

«Αντί να καθαρίσει τους «στάβλους του Αυγεία» στην αγροτική υπηρεσία, η Αθήνα έλαβε σκληρά μέτρα κατά των «προδοτών». Μόνο όταν παρενέβη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δέχτηκαν πιέσεις. Στις 11 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Αθήνα πρόστιμο ύψους 415 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το πρόστιμο αφορά κυρίως την περίοδο από το 2019 και μετά, όταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε την  εξουσία στην Ελλάδα.

Οι υπουργοί παραιτούνται

Η Εισαγγελία υπέβαλε τώρα φάκελο για την υπόθεση του αγροτικού Οργανισμού στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, ταυτοποίησε αρκετούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων  βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο φάκελος των 3.000 σελίδων περιέχει απομαγνητοφωνήσεις νόμιμα υποκλαπεισών τηλεφωνικών συνομιλιών. Έκτοτε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν το  προκλητικό περιεχόμενο συνομιλιών που αποκαλύπτει την πλήρη έκταση της διαφθοράς.

Αυτό έδωσε επιτέλους το έναυσμα για να ξεσκεπαστεί το σκάνδαλο των γεωργικών επιδοτήσεων , με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Γεωργίας από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 202. Άλλοι τρεις υφυπουργοί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη παραιτήθηκαν επίσης,την περασμένη Παρασκευή, αν και αρνούνται ομόφωνα τις κατηγορίες, γράφει η TAZ.

Αλλά η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ωστόσο, δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει. Σκοπεύει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2027.

Ο Μητσοτάκης δείχνει μεταμέλεια

«Ο Μητσοτάκης προτιμά να περάσει στην επίθεση. «Οι διάλογοι προκαλούν οργή και θυμό. Ας είμαστε ειλικρινείς: Αποτύχαμε. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε το (διεφθαρμένο) σύστημα», είπε ο Μητσοτάκης. Είναι αποφασισμένος να «κόψει τον Γόρδιο δεσμό» στο αγροτικό σκάνδαλο.

Μητσοτάκης, ένας νέος Μέγας Αλέξανδρος; Για τους Έλληνες, αυτό ακούγεται σαν εμπαιγμός», καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.