Skip to main content

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισέπραξαν 250.000 ευρώ για fake βοσκοτόπια σε αναδασωτέες περιοχές στο Γαϊδουρονήσι

Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση, ελεγκτές του οργανισμού διαπίστωσαν το 2020 διαπίστωσαν ότι κτηνοτρόφος από την Κρήτη εμφανιζόταν να εκμισθώνει αγροτεμάχια σε συνολικά εννιά μισθωτές στο Γαϊδουρονήσι.

Τα μισθωτήρια εμφανιζόταν να έχουν υπογραφεί όλα αυθημερόν, ενώ το συνολικό ποσό ενισχύσεων που εισέπραξαν οι φερόμενοι ως κτηνοτρόφοι ανήλθε σε περίπου στα 250.000 ευρώ.

Ωστόσο από το 2001, ολόκληρο το Γαιδουρονήσι έχει χαρακτηριστεί ως αναδασωτέα περιοχή ως εκ τούτου «απαγορεύεται η βοσκή κατά επέκταση και οι επιδοτήσεις».

Το «πάρτυ» που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Oι εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ραγδαίες καθώς αυτό που διακυβεύεται ξεπερνά το σκάνδαλο των παράνομων ενισχύσεων που φέρεται να έχει λάβει μια μερίδα του κτηνοτροφικού κόσμου.

Το «πάρτυ» στον ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πλέον ήταν ορατός ο κίνδυνος απώλειας της πιστοποίησης του Οργανισμού από τις Βρυξέλλες, εξέλιξη που θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων 650 χιλ αγροτών. Το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν τεράστιο και σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξε να λάβει άμεσα μέτρα διαχείρισης.

Πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας

Παράλληλα η υπόθεση πλήττει την αξιοπιστία της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα «τραγελαφικά» που συνέβησαν κατά την διάρκεια του ελέγχου της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στον Οργανισμό την 19η Μαΐου και οι δημόσιες τοποθετήσεις που ακολούθησαν προκαλούν διεθνή διασυρμό για τη χώρα, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι μιλώντας στο Politico να κάνει λόγο για απόπειρες εκφοβισμού και παρεμπόδισης του έργου των ευρωπαίων ελεγκτών εκ μέρους Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι ευρωπαϊκές εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί «αυτό που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Κιοβέσι,  πραγματικά διακυβεύεται σε αυτή την υπόθεση: Υπήρξε οργανωμένη απάτη και διαφθορά με τις αγροτικές επιδοτήσεις, ναι ή όχι;».

Η ίδια πάντως διαβεβαίωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συνεχίσει το έργο της με επιμέλεια και αμεροληψία για να διαπιστώσει την αλήθεια, ανεξαρτήτως των επιθέσεων και του εκφοβισμού κατά των εισαγγελέων της».

Η αναδιάρθρωση της ΚΑΠ

Ακόμα μια σημαντική παράμετρος της υπόθεσης αφορά στο γεγονός ότι το «χάος» στη λειτουργία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιχμή το σκάνδαλο με τα βοσκοτόπια, έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει η κουβέντα για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ,  με τη πρόταση για συγκέντρωση της χρηματοδότησης της Ε.Ε σε ένα ενιαίο ταμείο να απειλεί το προστατευμένο ποσοστό του προϋπολογισμού για τη στήριξη της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αδυναμία της Ελλάδας να αναπτύξει ένα λειτουργικό και σύννομο φορέα διαχείρισης πληρωμών και ελέγχου θα την τοποθετούσε αυτόματα σε δεινή διαπραγματευτική θέση στο τραπέζι των Βρυξελλών. Πόσο μάλλον χωρίς θωρακισμένη αγροτική οικονομία η χώρα θα γινόταν ακόμα περισσότερο ευάλωτη απέναντι στην κλιματική κρίση και την εξασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας.

Υπό το πρίσμα αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση και την αξιοπιστία της Ελλάδας στη «σκακιέρα» των Βρυξελλών ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.