Skip to main content

Συρία: Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ξένοι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι μετά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

REUTERS/Timour Azhari

«Η Συρία σήμερα είναι μια χώρα ευκαιριών», υπογράμμισε

Ο υπουργός Οικονομικών της Συρίας Γισρ Μπαρνιέχ απηύθυνε έκκληση στους παγκόσμιους επενδυτές την Τετάρτη να συνεργαστούν με τη Συρία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι θα άρει όλες τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη χώρα.

«Η Συρία σήμερα είναι μια χώρα ευκαιριών, με τεράστιες δυνατότητες σε κάθε τομέα—από τη γεωργία μέχρι το πετρέλαιο, τον τουρισμό, τις υποδομές και τις μεταφορές», δήλωσε ο Μπαρνιέχ σε συνέντευξή του στο Reuters στο υπουργείο Οικονομικών στη Δαμασκό.

«Οραματιζόμαστε έναν κεντρικό ρόλο για τον ιδιωτικό τομέα στη νέα συριακή οικονομία. Ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι να ξοδεύει αδιακρίτως ή να ενεργεί ως ρυθμιστικός φορέας επιβολής των επιχειρήσεων, αλλά μάλλον να επιτρέπει και να υποστηρίζει την ανάπτυξη», ανάφερε.

Αλλαγές στη μετά Άσαντ εποχή

Ένας τοίχος έξω από το γραφείο του εξακολουθούσε να φέρει το αποχρωματισμένο περίγραμμα μιας από τις πολλές αφίσες του πρώην ισχυρού άνδρα Μπασάρ αλ-Άσαντ που κρέμονταν στα δημόσια κτίρια της Συρίας πριν την εκδίωξή του από τους ισλαμιστές αντάρτες Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ πέρυσι.

Οι αλλαγές στη Συρία ήταν γρήγορες από τότε που ο Άσαντ κατέφυγε στη Ρωσία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Ο πρώην διοικητής των ανταρτών Αχμέντ αλ Σαράα διορίστηκε πρόεδρος, σχημάτισε κυβέρνηση και είχε γρήγορη επιτυχία συγκεντρώνοντας υποστήριξη από τους Αραβικούς Κόλπους και άρση των περισσότερων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Συνάντηση αλ Σαράα – Τραμπ και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των κυρώσεων

Η εκπληκτική τροπή των γεγονότων περιορίστηκε από τη συνάντηση μεταξύ αλ Σαράα και Τραμπ στο Ριάντ την Τετάρτη μετά τη δέσμευση του Τραμπ να σταματήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη Συρία υπό την κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ, μέτρα που θεωρούνται ευρέως ως τα μεγαλύτερα εξωτερικά εμπόδια για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο Τραμπ δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα για την άρση.

«Ένα από τα πιο κρίσιμα αποτελέσματα της άρσης των κυρώσεων θα ήταν η επανένταξη της Συρίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Μπαρνιέχ.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε τις χρηματοοικονομικές ροές και να προσελκύσουμε επενδύσεις, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως σε όλους τους τομείς», είπε, προσθέτοντας ότι οι συριακές αρχές έχουν ήδη δει έντονο ενδιαφέρον από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Κατάρ και πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μια συνολική αναθεώρηση της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων στο φορολογικό σύστημα, στα τελωνεία και στον τραπεζικό τομέα — μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού μιας οικονομίας που βαρύνεται εδώ και καιρό από έναν υπερμεγέθη δημόσιο τομέα.

Έδωσε επίσης προειδοποιητικό τόνο, λέγοντας ότι η άρση των κυρώσεων θα ήταν απλώς το πρώτο βήμα σε μια χρόνια ανάκαμψης για μια χώρα που καταστράφηκε από 14 χρόνια πολέμου.

«Η άρση των κυρώσεων δεν είναι το τελευταίο κεφάλαιο», είπε.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Μπαίνουμε σε μια νέα φάση που απαιτεί πραγματικά αποτελέσματα και ορατή πρόοδο επί τόπου.”

Πηγή: Reuters