Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, σε μια εσωτερική συνάντηση γεμάτη υβριστικά σχόλια, είπε στους υπαλλήλους που παραπονιόντουσαν για την επιστροφή στην εργασία ότι δεν τον νοιάζει. «Βαρέθηκα», είπε. «Δουλεύω επτά ημέρες την εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας και όταν έρχομαι στο γραφείο, πού είναι όλοι οι άλλοι;»
Ορισμένοι εργαζόμενοι συμπεριφέρονται σαν να είναι ακόμα το 2021, όταν μπορούσαν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της αύξησης των παραιτήσεων. Λάθος!
Από το κυνήγι των ταλέντων στον πόλεμο κατά των ταλέντων
Ο μακροχρόνιος πόλεμος των αμερικανικών εταιρειών για την προσέλκυση ταλέντων, μοιάζει πλέον περισσότερο με πόλεμο εναντίον των ταλέντων, αναφέρει η Wall Street Journal.
Πριν από λίγο καιρό, οι εργοδότες επαινούσαν συστηματικά τους εργαζομένους ως το πιο πολύτιμο περιουσιακό τους στοιχείο, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι προσλάμβαναν νέους υπαλλήλους πριν καν μπορέσουν να τους βρουν καθήκοντα. Σήμερα, με ένα τεράστιο ερωτηματικό να πλανάται πάνω από την οικονομία, οι διευθυντές δεν διστάζουν να πουν στους υπαλλήλους τους ότι πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά, να παραπονιούνται λιγότερο και να είναι ευγνώμονες που έχουν ακόμα δουλειά.
Παράπονα; Δικό σας πρόβλημα
«Η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι δικό σας πρόβλημα», δήλωσε αυτό το μήνα η Emma Grede, συνιδρύτρια της εταιρείας Skims που κατασκευάζει ρούχα και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ενδυμάτων Good American.
Μετά την πρόσφατη περικοπή περισσότερων από 1.000 θέσεων εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Brian Niccol, δήλωσε ότι το υπόλοιπο προσωπικό της εταιρείας πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του και να «αναλάβει την ευθύνη για την ανάπτυξη της εταιρείας».
Η αλλαγή στον τόνο σηματοδοτεί μια μετατόπιση της εξουσίας, τώρα που οι εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους. Με τις θέσεις εργασίας να είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν τα προνόμιά τους να εξαφανίζονται και τα παράπονά τους να αγνοούνται.
«Αποδεχτείτε το»
Το τελευταίο επεισόδιο συνέβη σε μια οδυνηρή συνάντηση όλου του προσωπικού της Uber τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία είχε μόλις αλλάξει τα κριτήρια για τη χορήγηση ενός μήνα άδειας με αποδοχές, από πέντε σε οκτώ χρόνια εργασίας. Η απόφαση που απαιτούσε από τους υπαλλήλους να εργάζονται τουλάχιστον τρεις ημέρες στο γραφείο αντί για δύο προκάλεσε επίσης διαμαρτυρίες. Ο διευθύνων σύμβουλος Dara Khosrowshahi συνέστησε σε όσους δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις αλλαγές, να τις αποδεχθούν.
Από την άλλη πλευρά, μετά τη συνέλευση , η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Nikki Krishnamurthy εξέδωσε ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία θα συζητήσει με κάποιους υπαλλήλους για την ασεβή συμπεριφορά τους κατά την διατύπωση των απόψεών τους.
«Τρεις δουλειές σε μία»
Εργαζόμενοι όπως ο Donnie Donselman, ο οποίος πρόσφατα εργάστηκε σε εταιρεία τεχνολογικών υπηρεσιών, διαπιστώνουν τη νέα δυναμική των σχέσεων εξουσίας. Ενώ υποβάλλει αιτήσεις για θέση εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, ο 47χρονος έχει παρατηρήσει ότι πολλές εταιρείες ζητούν πλέον από τους υποψηφίους να αναλάβουν τόσες πολλές αρμοδιότητες, που η θέση είναι ουσιαστικά «τρεις σε μία».
Πίσω από τον πιο απότομο τόνο των διευθυντών κρύβεται η αποσύνδεση μεταξύ των υπαλλήλων και των στελεχών, δήλωσε ο Michael McCutcheon, αναπληρωτής καθηγητής εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και executive coach.
«Ουδείς αναντικατάστατος»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο δισεκατομμυριούχος σύμβουλός του Έλον Μασκ έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του πιο επιθετικού τόνου, κατά την προσπάθειά τους να μειώσουν το προσωπικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Όλοι είναι αντικαταστάσιμοι», όπως δήλωσε ο Τραμπ λίγο μετά την ορκωμοσία του.
Οι εξελίξεις στον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (AI) παίζουν επίσης ρόλο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shopify, Tobi Lütke, δήλωσε πρόσφατα στους υπαλλήλους ότι η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου δεν θα προσλάβει νέο προσωπικό, εκτός εάν οι διευθυντές μπορούν να αποδείξουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά. Άλλοι ηγέτες επιχειρήσεων, προειδοποιούν το προσωπικό τους να υιοθετήσουν περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες.
«Οι εργαζόμενοι θα έχουν ξανά την ευκαιρία τους κάποια μέρα»
Οι εργαζόμενοι θα έχουν ξανά την ευκαιρία τους κάποια μέρα, δήλωσε ο Charles A. O’Reilly, καθηγητής διοίκησης στο Στάνφορντ. Όταν η αγορά ανακάμψει και οι ευκαιρίες εργασίας γίνουν πολλές, τότε οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα αρχίσουν να μιλούν περισσότερο για το πόσο σημαντικοί είναι οι εργαζόμενοι, και οι εργαζόμενοι θα το εκμεταλλευτούν», είπε.
Προς το παρόν, ωστόσο, ορισμένοι στελέχη λένε ότι λιγότεροι, και όχι περισσότεροι, υπάλληλοι θα τους βοηθήσουν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.
naftemporiki.gr