Σε εφαρμογή μπαίνει η αξιολόγηση δημοσίων υπηρεσιών από πολίτες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση της σχετικής πλατφόρμας σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου των υπουργών Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με θέμα: «ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες».
Να σημειωθεί εδώ πως κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει το κεντρικό κράτος (όπως ο e-ΕΦΚΑ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ) αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση (όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός στους δρόμους, οι χώροι στάθμευσης και οι παιδικοί σταθμοί) θα περιλαμβάνονται στο νέο σύστημα αξιολόγησης του δημοσίου από τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο των αξιολογούμενων υπηρεσιών και υποδομών περιλαμβάνονται επίσης, η ΑΑΔΕ, η ΔΥΠΑ, το Κτηματολόγιο, τα ΚΑΠΗ, οι Πολεοδομίες, η ανακύκλωση, οι χώροι πρασίνου, οι παιδικές χαρές, η κάλυψη των αναγκών ατόμων με αναπηρία, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα δημοτικά ιατρεία κ.α.
Η αξιολόγηση θα γίνεται ανώνυμα, μέσω τακτικού ερωτηματολογίου που θα μπορούν να συμπληρώσουν εθελοντικά όσοι ενδιαφέρονται. Το ερωτηματολόγιο θα καλύπτει υπηρεσίες όπου οι πολίτες σπανίως έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ποιότητα της ζωής τους. Στη λίστα θα βρεθούν και ψηφιακές υπηρεσίες (όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση) αλλά και υπηρεσίες που πλέον παρέχονται μέσω του gov.gr.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός- όταν είχε επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών- είχε αναφερθεί σε μια σημαντική πρωτοβουλία που «δεν είναι άλλη από την οριζόντια αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες».
Όπως είχε υπογραμμίσει «τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών και νομίζω ότι αυτό το ερωτηματολόγιο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για εμάς, για να δούμε που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και για να εγκαθιδρύσουμε μια ουσιαστική κουλτούρα λογοδοσίας». Είχε δε προσθέσει πως «τελικός κριτής των υπηρεσιών του κράτους πρέπει να είναι ο πολίτης και για πρώτη φορά θα του δώσουμε τα εργαλεία να μπορεί να μας αξιολογεί συνολικά και να μας κάνει υποδείξεις για το πώς μπορούμε να βελτιωθούμε».
Ποιος είναι ο στόχος του μέτρου
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές μέσα από αυτή την πολυεπίπεδη μελέτη των αποτελεσμάτων, ο άμεσος στόχος του νέου συστήματος είναι ο εντοπισμός συγκεκριμένων σημείων όπου παρατηρούνται πρακτικές δυσλειτουργίες και δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες των φορολογουμένων. Μακροπρόθεσμα όμως, οι απαντήσεις των πολιτών θα επιτρέψουν την οικοδόμηση μίας μεγάλης τράπεζας δεδομένων που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση συστημικών αδυναμιών του Δημοσίου αλλά και την αναγνώριση επιτυχημένων πρακτικών, που μπορούν να δοκιμαστούν ευρύτερα. Στόχος είναι τα δεδομένα που θα προκύψουν να είναι διαθέσιμα σε όλους και να οπτικοποιούνται σε χάρτες.
Τι θα ακολουθήσει
Η διαδικασία αναμένεται να επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο (πιθανότατα την άνοιξη και το φθινόπωρο), επιτρέποντας στους φορείς να εντοπίζουν δυσλειτουργίες και να παρεμβαίνουν βελτιωτικά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος είχε επισημάνει «δύο φορές το χρόνο οι πολίτες θα μπορούν να τα αξιολογούν και αυτό θα μας δώσει και συγκριτικά στοιχεία. Αν για παράδειγμα μια υπηρεσία με άριστα το 10 παίρνει 5,3 και το επόμενο εξάμηνο παίρνει 5,7, σημαίνει ότι έχουν γίνει βελτιωτικές κινήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες στις υπηρεσίες που η εξυπηρέτηση του πολίτη συνήθως γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο (όπως για παράδειγμα τα ΚΕΠ) σχεδιάζεται μία συμπληρωματική μέθοδος αξιολόγησης. Ουσιαστικά μετά την απομάκρυνση από το γκισέ ο πολίτης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου θα μπορεί να αξιολογήσει τόσο την υπηρεσία όσο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του.