Τις πρώτες τους εκτιμήσεις μετέφεραν σεισμολόγοι αναφορικά με τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Ευθ. Λέκκας για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: Το ρήγμα θα μπορούσε να δώσει έως 7-7,5 Ρίχτερ
«Εδώ και πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κομμάτι αυτό του ρήγματος μπορούσε να δώσει έναν σεισμό της τάξεως των 7-7,5 Ρίχτερ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι ο σεισμός που έγινε είναι μικρότερος από το μέγιστο που μπορεί να δώσει το ρήγμα. «Δεν είναι απαραίτητο να δώσει 7-7,5 αλλά απέχει πολύ από τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος» τόνισε και εξήγησε ότι «40 σεισμοί των 6 ισοδυναμούν με έναν της τάξεως των 7,3-7,4 βαθμών».
«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών» σημείωσε και τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός», ενώ επεσήμανε ότι είναι πλούσια η σεισμική ακολουθία.
Γερ. Παπαδόπουλος: Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα
Σε ανάρτησή του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον.
«Iσχυρός σεισμός μεγέθους Μ=6.2 στη θάλασσα του Μαρμαρά στις 12.49. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Καταγράφηκαν μετασεισμοί, δύο με μέγεθος Μ=5.0» σημείωσε στην ανάρτησή του.
Κ. Παπαζάχος: Δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
«Δεν είναι οι μεγάλες δονήσεις που περιμέναμε»
Ο Τούρκος γεωλόγος Naci Görür ανέφερε ότι οι σημερινοί σεισμοί «δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε». Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην περιοχή θα μπορούσε να σημειωθεί σεισμός άνω των 7 βαθμών.
İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak…
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) April 23, 2025
Κάλεσε, δε, σύμφωνα με το BBC την κυβέρνηση, τον δήμο της Κωνσταντινούπολης και τους πολίτες να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για ενδεχόμενους σεισμούς.