Skip to main content

Ισπανία: Άλλοι πέντε Καταλανοί πολιτικοί στη φυλακή για την απόπειρα απόσχισης

Ο υποψήφιος τοπικός πρωθυπουργός της Καταλονίας Τζόρντι Τουρούλ, η τέως πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας Κάρμε Φορκαντέλ, καθώς και τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Πουτζντεμόν προφυλακίστηκαν την Παρασκευή μέχρι να δικαστούν και κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης έως και 40 ετών.

Οι πέντε πολιτικοί, οι οποίοι είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία, στις 27 Οκτωβρίου 2017, ανεβάζουν τον αριθμό των φυλακισμένων Καταλανών τέως αξιωματούχων σε εννέα.

Ο Τζόρντι Τουρούλ, ο οποίος παρουσίασε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης μόλις την Πέμπτη στο τοπικό κοινοβούλιο, η Κ. Φορκαντέλ και οι Ραούλ Ρομέβα, Τζόσεπ Ρουλ και Ντόλορς Μπάσα κατηγορούνται τόσο για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου 2017, όσο και για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στις 27 του ίδιου μήνα.

Η Καταλονία, ελλείψει πρωθυπουργού που να μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να μπορεί να αναλάβει καθήκοντα, διοικείται ακόμη από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ραχόι και υπουργό Προεδρίας της Ισπανίας Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

naftemporiki.gr