Skip to main content

Brexit: Η Μέι θα αιτηθεί μικρή αναβολή, αλλά οι Βρυξέλλες δεν θα απαντήσουν άμεσα

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Μία μικρή αναβολή του Brexit, σίγουρα όχι πέραν του Ιουνίου, πρόκειται να αιτηθεί με επιστολή της προς τις Βρυξέλλες εντός της ημέρας η Τερέζα Μέι. Η αγωνία ωστόσο για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραταθεί. Οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πολύ πιθανό να μη λάβουν απόφαση για την παράταση του Άρθρου 50 στη Σύνοδο Κορυφής αυτήν την εβδομάδα, κατά τα σημερινά λεγόμενα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Συνεπώς, έστω και αν η αναβολή – μικρή ή μεγάλη – θεωρείται δεδομένη, το φάντασμα του άτακτου Brexit θα πλανάται πάνω από τη Βρετανία και την Ε.Ε. έως την τελευταία στιγμή.

Θεωρητικά, η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Το κατακερματισμένο βρετανικό κοινοβούλιο, αδυνατώντας να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για τους όρους του διαζυγίου, συμφώνησε αν μη τι άλλο σε δύο πράγματα: αφενός να μην αποχωρήσει η χώρα χωρίς συμφωνία, δηλαδή χωρίς μεταβατική περίοδο, και αφετέρου να εξασφαλιστεί επιπλέον χρόνος, προκειμένου να βρεθεί μία διέξοδος.

Η ίδια η Μέι, αν και έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι μία μακρά αναβολή του Brexit μπορεί τελικά να σημάνει και το οριστικό τέλος του, άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μία παράταση πέραν των ευρωεκλογών, εφόσον η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει με τις Βρυξέλλες και έχει καταψηφιστεί ήδη δύο φορές από τους Βρετανούς βουλευτές, δεν έπαιρνε το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο, σε μία τρίτη και τελευταία ψηφοφορία έως χθες.

Οι σκληροπυρηνικοί Brexiters ωστόσο, οι «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματός της και μεγαλύτεροι πολέμιοι της στη διαδικασία του Brexit, ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν αναβολή μακράς διαρκείας.

«Η πρωθυπουργός δεν θα ζητήσει μεγάλη παράταση», αποκάλυψε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ στην «Guardian», εξηγώντας παράλληλα ότι οι πολίτες της χώρας περιμένουν σχεδόν τρία χρόνια για το Brexit και έχουν κουραστεί από την αναποφασιστικότητα του βρετανικού κοινοβουλίου, γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεται η Μέι.  

Ο πρόεδρος της Κομισιόν όμως δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι απόφαση επί της αναβολής πιθανότατα δεν θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής και πως οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να συνατηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα. «Η κυρία Μέι δεν έχει συμφωνία για τίποτα, ούτε στο υπουργικό της συμβούλιο ούτε στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε με νόημα ο Γιούνκερ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα στείλει σήμερα το αίτημα της παράτασης του Άρθρου 50 στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τα 27 κράτη-μέλη. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει ότι για να δώσουν τη συναίνεση τους, θα πρέπει το αίτημα της αναβολής να είναι πλήρως στοιχειοθετημένο. Σε κάθε περίπτωση, στην πλειονότητά τους φαίνονται συγκαταβατικοί, ως προς την αναβολή τουλάχιστον.

Όσο για τη Μέι, εκτιμάται ότι θα κάνει μία Τρίτη απόπειρα να φέρει την επίμαχη συμφωνία στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, εφόσον καταφέρει να παρουσιάσει κάτι «νέο», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο που έθεσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Ο Μπέρκοου, αρμοδιότητα του οποίου είναι να κρίνει αν η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο να εξετάσει ξανά το σχέδιο της Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρινε τη Δευτέρα ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει μια πρόταση για το Brexit διαφορετική από εκείνη που καταψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο (και τον περασμένο Ιανουάριο), εφόσον επιθυμεί να διεξαχθεί μια νέα ψηφοφορία.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπέρκλεϊ αποκάλυψε χθες ότι η Μέι θα επιχειρήσει να προσπεράσει την απόφαση του Μπέρκοου, υποστηρίζοντας ότι έχει όντως εξασφαλίσει αλλαγές στη συμφωνία που με επίπονες διαπραγματεύσεις δύο ετών κατέληξε με τις Βρυξέλλες.

Ένας πιθανός δρόμος που θα ακολουθήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι να υποστηρίξει ότι η συναίνεση της Ε.Ε. στην παράταση του Άρθρου 50 για αναβολή του Brexit συνιστά μία τροποποίηση στα δεδομένα της συμφωνίας. Μία άλλη επιλογή για τη Μέι είναι να συμφωνήσει εν τέλει στις αλλαγές που ικανοποιούν το DUP, το μικρό ενωτικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, με το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις από το Σαββατοκύριακο.