Skip to main content

Ερντογάν: Με το «ναι» στο δημοψήφισμα απαντάμε στη φασιστική Ευρώπη

Το «ναι» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στη «φασιστική και κτηνώδη Ευρώπη», τόνισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προδημοψηφισματική συγκέντρωση στην Άγκυρα.

«Αυτή η Ευρώπη, όπως πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μια ρατσιστική, φασιστική, κτηνώδης Ευρώπη. Μια αντιισλαμική και αντιτουρκική Ευρώπη», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, που έχει ανοίξει λεκτικό πόλεμο με τις ευρωπαϊκές καγκελαρίες.

«Δώστε τέτοια απάντηση, που όσοι μας παρακολουθούν, όσοι μας βλέπουν από μακριά, οι πολίτες μας, όλη η Ευρώπη, να το ακούσουν», είπε στους υποστηρικτές του.

Με βάση τις συνταγματικές αλλαγές, η θέση του πρωθυπουργού καταργείται, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης (όπως στις ΗΠΑ) και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, εάν εκλεγεί στις πρώτες προεδρικές εκλογές με το νέο σύστημα το 2019, θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία (μέσω επανεκλογής το 2024 για δεύτερη πενταετή θητεία) έως το 2029.

Η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο για αναγκαία συνταγματική αλλαγή που θα εξασφαλίσει κυβερνητική σταθερότητα, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για κίνδυνο ενός ανδρός αρχής.

naftemporiki.gr