Skip to main content

Κλιμακώνεται η πόλωση στη Ν.Δ. στην τελική ευθεία των εκλογών

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected] 

Σε συνθήκες έντονης εσωκομματικής πόλωσης ανοίγουν μεθαύριο το πρωί οι κάλπες των επαναληπτικών εκλογών στη Ν.Δ., καθώς ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κλιμακώνει διαρκώς τις επιθέσεις του κατά του αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νεότερη δημοσκόπηση καταγράφει προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη έναντι του αντιπάλου, την ώρα όμως που η έγκυρη Wall Street Journal εκτιμά ότι ενδεχόμενη επικράτηση του κ. Μητσοτάκη θα καθιστούσε και πάλι τη Ν.Δ. ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα.

Ο κ. Μεϊμαράκης συνέχισε την τακτική της όξυνσης της αντιπαράθεσης που ακολουθεί στην τελευταία περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας και επανέφερε στο τραπέζι το θέμα των απολύσεων στις οποίες προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Συγκεκριμένα, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι οι απολύσεις επιβλήθηκαν από την τρόικα, παραπέμποντας σε αντίθετες δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε μάλιστα «υπαρχηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο υπαρχηγός του Μητσοτάκη, ο Αδωνις, είχε πει πως με δική του πρωτοβουλία έκανε τις απολύσεις τότε, όχι λόγω τρόικας. Μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο οι απολύσεις, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Μεϊμαράκης.

Συνέχισε, μάλιστα, τις επιθέσεις κατά του αντιπάλου του με αφορμή το ζήτημα της ανανέωσης, λέγοντας: «Θεωρώ προσβολή να λέει ο Μητσοτάκης ότι θέλει να γκρεμίσει όλα τα παλιά». «Θα κάνω ανανέωση, αλλά μαζί με αξιοκρατία.

Το κριτήριο της ηλικίας είναι παρεΐστικο και ευνοιοκρατικό» συμπλήρωσε. Στο περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη επικρατεί αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής καθώς δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Poll καταγράφει ευρύ προβάδισμα της υποψηφιότητάς του.

Η εταιρεία καταγράφει την πρόθεση ψήφου προς τον κ. Μεϊμαράκη στο 52,5%, έναντι 36,2% του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το υπόλοιπο ποσοστό να δηλώνει αναποφάσιστο.

Η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη αμφισβήτησε, όμως, τις προβλέψεις της συγκεκριμένης εταιρείας υπενθυμίζοντας ότι δεν κατόρθωσε να εκτιμήσει σωστά το αποτέλεσμα του α’ γύρου. «Οσο μέσα έπεσε η συγκεκριμένη εταιρεία στην πρόβλεψη του α’ γύρου που έδινε στον κ. Μεϊμαράκη ποσοστό 49,8% και στον κ. Μητσοτάκη ποσοστό 17,6%, άλλο τόσο θα πέσει μέσα και στην πρόβλεψη του αποτελέσματος του β’ γύρου» ανέφεραν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσαν: «Κυριακή κοντή γιορτή».

Τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. σχολίασε πάντως και ο αρθρογράφος Simon Nixon της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας την ενδεχόμενη εκλογή του «αχτίδα ελπίδας» και «σημείο καμπής» όχι μόνο για τη Ν.Δ., αλλά και συνολικά για την Ελλάδα. Ειδικότερα ανέφερε ότι μια νίκη του κ. Μητσοτάκη θα άνοιγε τον δρόμο ώστε η Ν.Δ. να ξαναγίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, υπέρμαχο του επιχειρείν, το οποίο θα μπορούσε να συσπειρώσει τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. «Μία αναμορφωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία, ικανή να ασκήσει δυναμική αντιπολίτευση, θα πίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις φιλόδοξες, αλλά κυρίως ανεκπλήρωτες, μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του. Θα αναπτέρωνε επίσης το ηθικό του δοκιμαζόμενου ιδιωτικού τομέα, η τύχη του οποίου είναι καθοριστική για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο αρθρογράφος.

Με ανακοίνωσή της χθες η κεντρική εφορευτική επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Ν.Δ. ενημέρωσε τους ψηφοφόρους ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στην Ελλάδα από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον τα μέλη του κόμματος που ψήφισαν κατά την εκλογή της 20ής Δεκεμβρίου 2015 και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που είχαν ψηφίσει κατά την προηγούμενη εκλογή, αλλά αυτή τη φορά στο εκλογικό τμήμα (κάλπη) στο οποίο αντιστοιχεί το πρώτο γράμμα του επωνύμου τους. Για τη διευκόλυνσή τους θα υπάρχουν σχετικές πινακίδες σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Από τους ψηφοφόρους δεν θα ζητηθεί να καταβάλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό και δεν θα πρέπει να θέσουν σταυρό προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου προέδρου που θα επιλέξουν.