Skip to main content

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

Υπό κράτηση τέθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επρόκειτο να εξεταστεί στο πλαίσιο της έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007 από τη Λιβύη, όπως δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, καταθέτει για πρώτη φορά στην έρευνα την οποία διεξάγουν οι αστυνομικοί του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, προσθεσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde και του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart.

Ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Αλεξάντρ Τζουχρί, συνελήφθη πρόσφατα στο Λονδίνο.

Οι γαλλικές αρχές είχαν αρχίσει σχετική έρευνα ήδη από το 2013, έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του κ. Σαρκοζί από το ύπατο αξίωμα, με αντικείμενο την πιθανή ενίσχυση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από το καθεστώς του τότε Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, από τις αρχές ανακρίνεται και ο Μπρις Ορτεφέ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Φιγιόν μεταξύ 2009 και 2011, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, στενός σύμμαχος και συνεργάτης του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Πηγή των κατηγοριών κατά του κεντροδεξιού πολιτικού είναι κυρίως η μαρτυρία του Γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, καθώς και ορισμένων πάλαι ποτέ αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι, το οποίο ανετράπη το 2011.

naftemporiki.gr