Skip to main content

Νορβηγία: Σε ισχύ η αύξηση της ανώτατης ποινής από τα 21 στα 30 χρόνια

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι νέος νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να έχει επιτρέψει να παραταθεί η ποινή που έχει επιβληθεί στον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, θα τεθεί σε ισχύ φέτος, 10 χρόνια μετά την υιοθέτησή του από το κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο αυξάνει στα 30 χρόνια – με δυνατότητα παράτσης – την ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί για τα πιο σοβαρά εγκλήματα από 21 χρόνια που είναι σήμερα.

Ο Α. Μπρέιβικ καταδικάστηκε το 2012 σε κάθειρξη 21 ετών για τον φόνο 77 ανθρώπων στις 22 Ιουλίου 2011, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή κοινή γνώμη εξαιτίας της επιείκειας της ποινής.

Αν και είχε ήδη ψηφιστεί το 2012, ο νόμος δεν μπορούσε να εφαρμοστεί καθώς για να τεθεί σε ισχύ έπρεπε πρώτα να εκσυγχρονιστούν τα πληροφοριακά συστήματα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης της Νορβηγίας.

Ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Άντερς Άνουντσεν δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί επιτέλους σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, νωρίτερα απ’ όσο εκτιμούσαν οι αρχές μέχρι τώρα.

Η αλλαγή δεν θα επηρεάσει την ποινή του Α. Μπρέιβικ, καθώς έχει ήδη δικαστεί και ο νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Αν και η ισόβια κάθειρξη δεν υπάρχει στον ποινικό κώδικα στη Νορβηγία, μια ποινή μπορεί να παραταθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του Μπρέιβικ, αν οι αρχές εκτιμήσουν ότι ο κρατούμενος εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της ποινής του.