Skip to main content

Στην ελευθερία του Τύπου αναφέρθηκαν Ρέντσι και Ολάντ

«Η ελευθερία του τύπου είναι μια εξαιρετική αξία για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες οι οποίοι πιστεύουν στις ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφεραν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της ιταλογαλλικής διμερούς συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε στην Βενετία την Τρίτη.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε σε ό,τι αφορά την Συρία ανέφερε ότι «η εύθραυστη εκεχειρία η οποία μπόρεσε να επιτευχθεί, πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση», συμπληρώνοντας ότι «οι μόνες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο τον ISIS». 

Από την πλευρά του και σχετικά με την κατάσταση στην Λιβύη, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης στην χώρα αυτή αποτελεί προτεραιότητα, αλλά πρώτα από όλα οι ίδιοι οι Λίβυοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο χρόνος στην διάθεσή τους δεν είναι απεριόριστος». 

Τόνισε με έμφαση, επίσης, ότι η χώρα του «δεν θέλει να συνθηκολογήσει με μια Ευρώπη η οποία θα μπορούσε να αποτελείται μόνον από αριθμούς, παραμέτρους και κανόνες», αλλά επιθυμεί «μια Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία να απαρτίζεται από αξίες, ελπίδες και ιδεώδη».

 Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισαν να συναντηθούν στη Βενετία συμβολικά, καθώς είναι η πόλη από οποία καταγόταν η Βαλέρια Σολεζίν, η Ιταλίδα ερευνήτρια κοινωνιολογίας η οποία ζούσε στο Παρίσι και έχασε την ζωή της στην τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015.

Πηγή: ΑΜΠΕ