Skip to main content

Συνταγματική Αναθεώρηση: Αλληλοκατηγορίες για τις χαμένες ευκαιρίες

Σε υψηλούς τόνους και με αλληλοκατηγορίες για παιχνίδια με το Σύνταγμα και μικρομματικές σκοπιμότητες κορυφώνεται στη Βουλή η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Την ανάγκη για βαθιές τομές στο Σύνταγμα υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και εγκάλεσε την αντιπολίτευση για υπονόμευση της διαδικασίας. Ολέθριες χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για χαμένη ευκαιρία κάνει λόγο σύσσωμη η αντιπολίτευση. 

 «Κάποιοι επέλεξαν  να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως η συνταγματική έρχεται μετά την έξοδο της χώρας από την «ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης», που της είχε επιβληθεί.  Σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βαθιές τομές με στόχο να ενισχύσει τη λαϊκή παρέμβαση και να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες. Επιβεβαίωσε δε ότι θα υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 32 για αποσύνδεση των προεδρικών εκλογών από τη διάλυση της Βουλής, ώστε να μην χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογή προέδρου. 

Νωρίτερα ο αρχηχός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μετέωρη και χαρακτήρισε «ολέθριες» τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε το Σύνταγμα ως κομματικό εργαλείο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συμπιέσει τη συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και να καταθέσει μια πρόταση αποτελούμενη από 23 σε«λίδες με επικίνδυνες διατάξεις και βερμπαλισμούς», επεσήμανε. 

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από την πλευρά της, κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ότι προσεγγίζουν με φθηνή λογική τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δημιουργώντας τεχνητή πόλωση και διχασμό. Όπως είπε «η συζήτηση γίνεται με υστεροβουλία και ιδεολογικές ακροβασίες». 

Για τρεις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως εξήγησε δεν ψηφίστηκε η δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, δεν περιορίστηκε η ασυλία των πολιτικών και τέλος δεν ψηφίστηκε η πρόταση του Ποταμιού να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από ένα σώμα 355 αιρετών. 

naftemporiki.gr