Skip to main content

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης

Από την έντυπη έκδοση

Βαραίνει καθημερινά το κλίμα υπό το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς χθες η Άγκυρα κατήγγειλε ότι ελληνικά F-16 περενόχλησαν το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, κάτι που διέψευσαν όμως κατηγορητικά πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.

Το θέμα αναδείχθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu το οποίο υποστήριξε ότι τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν χθες πάνω από το «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες σε διεθνή ύδατα στο κεντρικό Αιγαίο. Ειδικότερα, το Anadolu ανέφερε ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» και πέταξε αντιπυραυλικά αερόφυλλα (chaffs) σε απόσταση περίπου δύο ναυτικών μιλίων.

Σε αντίστοιχο ισχυρισμό προέβη λίγο αργότερα και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «υπήρξε απάντηση» από την τουρκική πλευρά. «Παρενόχληση ελληνικών μαχητικών στο ερευνητικό πλοίο: Η στάση μας, οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ακάρ. Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα έκαναν λόγο ακόμη και για εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.

Αιτιάσεις εκτός πραγματικότητας

Απαντώντας πηγές του υπουργείου Άμυνας χαρακτήρισαν «ανεδαφικές» και «εκτός πραγματικότητας» τις τουρκικές αιτιάσεις περί παρενόχλησης.

Σημείωσαν συγκεκριμένα ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μεν πτήσεις, αλλά στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης η οποία διεξήχθη σε άλλη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου και για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ από τις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX. Τόνισαν ακόμη ότι στη συγκεκριμένη άσκηση συμμετείχαν 29 αεροσκάφη τα οποία δεν έφεραν chaff ή flares.

Η άσκηση διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου- Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής του, δυτικά της Λήμνου. «Το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ν.μ. και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια» κατέληξαν.

Σημειώνεται ότι οι αιτιάσεις της Τουρκίας περί παρενόχλησης ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά τη νέα ρητορική επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, αλλά και τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι προγραμματίζεται νέα τουρκική άσκηση με δεκάδες πολεμικά πλοία, μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. και την Ελλάδα για τη στάση τους στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Ειδικότερα καταλόγισε στις Βρυξέλλες ότι χρηματοδοτεί με 3 δισ. ευρώ την Ελλάδα για την παραμονή 100.000 προσφύγων, ενώ «δεν κάνει κάτι» για τα 4 εκατομμύρια των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία. Επιπλέον, επέρριψε στην Ελλάδα ότι «εμβολίζει πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, προκαλώντας τον θάνατό τους». «Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για τις απάνθρωπες δραστηριότητες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας» κατήγγειλε ο Ερντογάν.

Η Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο επανέλαβε ότι τον Μάρτιο θα κατατεθεί η έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ για την Τουρκία. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι στο προχθεσινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε σύντομη αναφορά στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «δεν έχει μπει στην άκρη» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης των μελών της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό και της ένταξης της Ελλάδας σε αυτήν. Ο κ. Δένδιας παρενέβη μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό 2021 των Ηνωμένων Εθνών όπου επανέλαβε την προσδοκία της χώρας μας να καταστεί πλήρες μέλος της Διάσκεψης, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο παλιότερος παρατηρητής και υπογραμμίζοντας «πόσο παρωχημένο είναι να έχει καταστεί όμηρος απαράδεκτων προσκομμάτων από άλλο κράτος, λόγω δήθεν διμερών ζητημάτων». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο έλεγχος των εξοπλισμών, ο αφοπλισμός και η μη διασπορά πυρηνικών όπλων παραμένουν καίρια συστατικά της διεθνούς σταθερότητας και σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε ένα νομικά δεσμευτικό, βιώσιμο και λειτουργικό σύστημα ελέγχου εξοπλισμών, επί τη βάσει Συνθηκών.