Skip to main content

Τηλεργασία (υπό προϋποθέσεις) και για γονείς εργαζόμενους λόγω καύσωνα: Κενό στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας

Aris Oikonomou / SOOC

Το υπουργείο, άτυπα, προτρέπει εργαζόμενους των οποίων τα παιδιά δεν θα πάνε στο σχολείο λόγω καύσωνα, να αιτηθούν τηλεργασία εξ αυτής της αιτίας

Δικαίωμα στην τηλεργασία, αλλά με την ανοχή του εργοδότη τους και χωρίς να το προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, έχουν για το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης (12 – 13 Ιουνίου), οι εργαζόμενοι γονείς, των οποίων τα παιδιά τους δεν θα πάνε σχολείο, λόγω καύσωνα.

Η απόφαση που ελήφθη σε διάφορες περιοχές της Αττικής, να παραμείνουν κλειστά ή να λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τις επόμενες δύο ημέρες, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί μαθητές από τη θερμική καταπόνηση, προκαλεί μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Κυριότερη αυτών είναι το αδιέξοδο που δημιουργείται σε χιλιάδες γονείς οι οποίοι δεν γνωρίζουν πώς θα μεταβούν στην εργασία τους, μιας και τα παιδιά τους, ξαφνικά και απρογραμμάτιστα, θα μείνουν στο σπίτι και δεν θα πάνε στο σχολείο! Ήδη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζήτησε χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση, να χορηγηθεί άμεσα άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς.

Το υπουργείο Εργασίας, άτυπα, προτρέπει τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας να αιτηθούν τηλεργασία εξ αυτής της αιτίας. Όμως στην εγκύκλιο που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης για το θέμα των εργασιακών συνθηκών που θα εφαρμοστούν το επίμαχο διήμερο, λόγω καύσωνα, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη! Άρα, πρακτικά, η επιλογή της τηλεργασίας, θα μπορεί να γίνει πράξη, μόνο εάν και οι εργοδότες συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, χωρίς να έχουν ανάλογη υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος ορίζει ξεκάθαρα ότι τηλεργασία αφορά μόνο «εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές που, σύμφωνα με το από 10.06.2024 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ), αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες περιοχές δίδεται η δυνατότητα, εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους».