Skip to main content

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρ. Φίτσο: «Γιατί τον πυροβόλησα» ( Βίντεο)

REUTERS/Radovan Stoklasa TPX IMAGES OF THE DAY

Τα πρώτα λόγια του δράστη που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Σλοβάκο πρωθυπουργό

«Διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκκαθαρίζονται», είναι οι πρώτες κουβέντες που είπε  ο Γιουράι Τσιντούλα, ο  71χρονος συγγραφέας ο οποίος πυροβόλησε και τραυμάτισε βαριά τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο.

Σχετικό βίντεο από τον Τσιντούλα να φαίνεται στον διάδρομο ενός κτιρίου, προφανως του αστυνομικού τμήματος, αναρτήθηκε στο NEXTA.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1790793026815611113

Πολύωρο χειρουργείο – «Η κατάσταση δεν είναι καλή»

Εντωμεταξύ, η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Ρόμπερτ Κάλινακ, έκανε λόγο για μία «πραγματικά περίπλοκη κατάσταση» διευκρινίζοντας ότι περαιτέρω ιατρικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα: «Η κατάσταση είναι πραγματικά περίπλοκη τώρα», δήλωσε.

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το χειρουργείο συνεχιζόταν εδώ και τρεισήμισι ώρες, (οι δηλώσεις έγινα περί τις 9:15 το βράδυ της Τετάρτης) εξηγώντας ότι η κατάσταση της υγείας του Φίκο είναι «πραγματικά σοβαρή» και η «κατάσταση κακή».

Οι σφαίρες  έπληξαν τον Φίκο, στην κοιλιακή χώρα, το χέρι και το πόδι.

Το βίντεο της επίθεσης

Σε βίντεο-ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο 71χρονος, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τα κιγκλιδώματα, βγάζει όπλο και πυροβολεί, ενώ οι άνδρες της ασφάλειας του Σλοβάκου πρωθυπουργού πέφτουν πάνω του για να τον αποτρέψουν.

Ποιος είναι ο δράστης

Ο 71χρονος  Γιουράι Τσιντούλα είναι γνωστός λογοτέχνης στην χώρα και με ακτιβιστική δράση. Έχει γράψει τρεις ποιητικές συλλογές και ένα μυθιστόρημα.

Σε ένα ποίημα με τίτλο «Στα όνειρα», αποκαλύπτει το «επαναστατικό» του πρόσωπο:

«Στα όνειρα με κτυπούν προκλητικά. Στα όνειρα. Οι άνθρωποι έκριναν ότι προκαλώ τις καταιγίδες της οργής των αρχόντων.  Ότι ζω διαφορετικά από τους άλλους. Στα όνειρά μου. Εξέτισα επτά χρόνια στη φυλακή. Και ισόβια κάθειρξη. Στα όνειρά μου. Με κρέμασαν. Με αποκεφάλισαν».