Skip to main content

77ο Φεστιβάλ Καννών – Ξεκίνημα

REUTERS/Yara Nardi

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 μέχρι και τις 25 Μαΐου

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Αρχή για το Φεστιβάλ, και θυμίζουμε πως πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής είναι η Γκρέτα Γκέργουιγκ, η σκηνοθέτιδα της Βarbie. Δίπλα της οι Λίλι Γκλάντστοουν, Εύα Γκριν, Ομάρ Σι, Εμπρού Τζεϊλάν, Ναντίν Λαμπακί, Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, Χιροκάζου Κόρε Έντα και ο Ιταλός ηθοποιός και Πιερφρανσέσκο Φαβίνο. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί με την Αντζελίνα Τζολί στην ταινία Maria του Πάμπλο Λαρέν για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας. Σήμερα ξεκινούν οι προβολές για την Εβδομάδα της Κριτικής – ανάμεσα στα φαβορί, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βέλγου Αλέξις Λανγκλόι «Queens of Drama», και το «Across the Sea» του Γαλλο-Μαροκινού Σαγίντ Χαμίτς Μπενλαρμπί. Το συγκεκριμένο τμήμα του φεστιβάλ θα ανοίξει με το ψυχολογικό θρίλερ του Τζόναθαν Μιλέ «Ghost Trail» και θα κλείσει με την ταινία «Animale» της Εμα Μπενεστάν.

«Kinds of kindness»

Για πολλούς βέβαια, η ταινία του Διαγωνιστικού προγράμματος είναι η τελευταία του Γιώργου Λάνθιμου Kinds of Kindnes , στην οποία πρωταγωνιστούν οι Εμα Στόουν («Poor things», «Η ευνοούμενη»), Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς. Πρόκειται για την τέταρτη συμμετοχή ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου και του σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου στο διαγωνιστικό τμήμα του διάσημου Φεστιβάλ Καννών. Οι ιδιοκτήτες θερινών πάντως ήδη βλαστημούν: Η σχεδόν τρίωρη διάρκεια της τους έχει καταστρέψει το πρόγραμμα!

«Megalopolis»

Για άλλους, η μεγάλη είδηση είναι πως ο Φράνσις Φορντ Κόπολα θα φέρει στο Φεστιβάλ το πολυαναμενόμενο «Megalopolis», και μάλιστα στο Διαγωνιστικό Τμήμα (ήδη βραβευμένος με δύο Χρυσούς Φοίνικες, για το «The Conversation» και το «Αποκάλυψη Τώρα»). Μιλάμε την ταινία που προσπαθεί να γυρίσει 40 χρόνια τώρα. Έβαλε 120 εκατομμύρια δολάρια από τη τσέπη του γι’ αυτό το όνειρο, παρακαλώ – ενώ ο Τζορτζ Λούκας θα είναι ο φετινός αποδέκτης του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα στην τελετή λήξης της διοργάνωσης. Όλα αυτά, με τη Μέριλ Στριπ παρούσα προκειμένου να βραβευθεί κι εκείνη με έναν ειδικό τιμητικό Χρυσό Φοίνικα. Βάλτε μέσα και τις νέες ταινίες των Σορεντίνο και Τζορτζ Μίλερ και έχετε… τις Κάννες. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα. Είμαστε ήδη εκεί.