Skip to main content

Μάτι: Έκρηξη οργής από τους συγγενείς – Κλάματα και ουρλιαχτά μετά την απόφαση, απειλήθηκαν επεισόδια

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Να κάνουμε κανέναν έρανο... Ντροπή» ξέσπασαν οι συγγενείς στο άκουσμα της απόφασης για μετατροπή των ποινών σε χρηματικές

Την οργισμένη αντίδραση των συγγενών των θυμάτων, των εγκαυματιών και του ακροατηρίου προκάλεσε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, τον Ιούλιο του 2018.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 κατηγορούμενους, από τους συνολικά 21, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες. Στους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε τελικά ποινές από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα 5 έτη. Στη συνέχεια όρισε ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές (προς 10 ευρώ την ημέρα) με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα.

Αποδοκιμασίες για τις εξαγοράσιμες ποινές: «Ντροπή σας, τι θα πείτε στα παιδιά σας»

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του ακροατηρίου με κάποιους να ξεσπούν σε λυγμούς και άλλους να φωνάζουν: «Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή… Κοιτάξτε μας στα μάτια…Τι θα πείτε στα παιδιά σας».

Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες. Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

Οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες από την αρχή της διαδικασίας. Όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου οι δεκάδες πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα αντέδρασαν έντονα φωνάζοντας «Ντροπή».

Δίκη για τραγωδία στο Μάτι: «Το δικαστήριό σας είναι προσβολή στους νεκρούς»

Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους φώναζε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή. Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε στους κατηγορούμενους.

«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε μία συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και αποδοκιμασίες.

Ακολούθηκε και νέος γύρος έντονων αντιδράσεων, όταν το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους. «Κι επαίνους να δώσετε στο τέλος κ. πρόεδρε» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Προσβολή στους νεκρούς»

«Διέλυσαν τα σπίτια μας… το δικαστήριό σας είναι μια προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια» ξέσπασαν οι συγγενείς.

Ακολούθησε η στιχομυθία:

Ακροατήριο: Σας θεωρώ προσωπικά υπεύθυνους για τα χάλια της χώρας. Βγάλτε μας όλους έξω!

Ακροατήριο:  Δεν φοράει παντελόνια κανένας σας. Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες…

Πρόεδρος: Μη διακόπτετε.

Γυναίκα: Δεν μπορώ πνίγομαι. Το εγκεφαλικό θα το πάθω τώρα.

Άνδρας: 24χρονών παιδί έχασε.. αφήστε την.

Προέδρος: Δεν θα διακόπτετε τους συνηγόρους!

Γυναίκα: Πότε να τους βρω να τα πω;

«Η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη – Το επόμενο Μάτι, τα επόμενα Τέμπη είναι στη γωνία»

Την απογοήτευσή του εξέφρασαν συγγενείς θυμάτων και επιζώντες, εξερχόμενοι από τη δικαστική αίθουσα. «Σήμερα το δικαστήριο έκλεισε την αποστολή του. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν θέλει να μάθει από τα λάθη. Η λέξη ευθύνη θα μείνει μία άγνωστη λέξη, και δυστυχώς το επόμενο Μάτι, τα επό Τέμπη είναι στη γωνία, Πρέπει κάτι να αλλάξει» δήλωσε ο επιζών, Γιάννης Οικονομίδης.

«Ρεσιτάλ συγκάλυψης»

«Γνωρίζουμε ότι από το ίδιο το απόγευμα μέχρι σήμερα, έχει γίνει πρωτάθλημα, ρεσιτάλ συγκάλυψης» τιο πώς φτάσαμε σε πλημμέλημα, το τι είχε αποκρυχθεί από τη δικογραφία, το πώς επιλέχθηκε η έδρα, το πόσα πράγματα δεν ακούστηκαν μέσα στην αίθουσα είναι από μονα τους εξοργιστικά» δήλωσε συγγενής θύματος.

Ημέρα αποτυχίας για την ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε την απόφαση ο Βασίλης Καπερνάρος, εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας.

Β. Καπερνάρος για την απόφαση για το Μάτι: «Αποτυχημένη απόφαση – Όλη η διαδικασία ήταν στημένη εξαρχής»