Skip to main content

Από τις κρέμες στην κουζίνα της, σε μία αυτοκρατορία δισεκατομμυρίων

Δεν της αρκούσε ο ρόλος της νοικοκυράς και μητέρας - Ήξερε ότι ήταν χημικός και επιχειρηματίας - Η ιστορία της βασίλισσας των καλλυντικών, Εστέ Λόντερ

«Δεν ονειρεύτηκα ποτέ την επιτυχία. Δούλεψα για αυτή». Και «δεν εργάστηκα ούτε μια ημέρα στη ζωή μου, χωρίς να πουλήσω. Όταν πιστεύω κάτι, το πουλάω». Οι φράσεις αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να ανήκουν σε μία ιδιοφυΐα του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

Και η Εστέ Λόντερ, δημιουργός της ομώνυμης (Estee Lauder) αυτοκρατορίας καλλυντικών, η οποία πέθανε σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου 2004, σε ηλικία 97 ετών, ήταν μία τέτοια ιδιοφυΐα, η οποία έδειξε το ταλέντο της από νωρίς.

Η Αμερικανίδα –  και όχι Γαλλίδα όπως πολλοί πιστεύουν χάρη στο όνομά της – έφτιαξε τα πρώτα της καλλυντικά στην κουζίνα του σπιτιού της και ήταν ουσιαστικά χειροποίητες κρέμες προσώπου, με φυσικά συστατικά. Από εκείνες της κρέμες δημιούργησε έναν κολοσσό με έσοδα 4,8 δισ. δολαρίων το 1998 – χρονιά κατά την οποία ήταν η μόνη γυναίκα στη λίστα του Times με τις 20 πιο επιδραστικές προσωπικότητες του παγκόσμιου επιχειρείν.

Από το κατάστημα του πατέρα της, στην επιχείρηση του θείου της

Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν όλα. Η Εστέ Λόντερ γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1906 στην Κορόνα, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ήταν το ένατο παιδί των Ουγγροεβραίων μεταναστών Ρόουζ Σοτζ Ρόζενταλ και Μαξ Μέντζερ. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης ενός καταστήματος εργαλείων και η ίδια εργαζόταν εκεί από παιδί μαζί με τα αδέρφια της.

Εκεί ήταν και το πρώτο μέρος, στο οποίο έμαθε τα μυστικά του εμπορίου και των πωλήσεων. Ωστόσο ήταν το επάγγελμα του θείου της εκείνο που τη γοήτευσε και καθόρισε και τη δική της πορεία. Ήταν χημικός και ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που ονομαζόταν New Way Laboratories.

Και στην αγάπη για τα καλλυντικά

World Journal Tribune photo by Bill Sauro.

Παρακολουθώντας για ώρες τον θείο της να φτιάχνει κρέμες, λοσιόν, ρουζ και αρώματα, η νεαρή Εστέ ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη χημεία και τα καλλυντικά. Της άρεσε να μελετά προσεκτικά όλα τα σχετικά προϊόντα που κυκλοφορούσαν στην αγορά και να φτιάχνει τα δικά της, τα οποία και δοκίμαζε στα πρόσωπα και τα μαλλιά των συγγενών της. Ο θείος της έγινε μέντοράς της.

Όταν αποφοίτησε από το Λύκειο Newtown μαθήτευσε στην επιχείρηση του θείου της. Ξεκίνησε πουλώντας προϊόντα ομορφιάς στις φίλες της.

Αν και παντρεύτηκε λίγο μετά τα 20  και απέκτησε ένα παιδί, δεν ήθελε να περιοριστεί στον ρόλο της νοικοκυράς και μητέρας. Ίδρυσε την εταιρεία Estée Lauder το 1935. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια και να έχει μία τυχαία συνάντηση με τον στο κέντρο αισθητικής House of Ash Blondes με την ιδιοκτήτρια, Φλόρενς Μόρρις, που θαμπώθηκε από το λαμπερό της δέρμα. Τη ρώτησε το μυστικό της και εκείνη της έδειξε δύο από τις κρέμες της. Ο σύζυγος της Μόρις μπήκε στην επιχείρηση και το 1945, τα πρώτα γραφεία της Estée Lauder, Inc. άνοιξαν στον αριθμό 39 της East Sixtieth Street.

Το 1948 ξεκίνησε να προωθεί τα καλλυντικά της σε μεγάλα καταστήματα όπως τα Saks Fifth Avenue, Macy’s και Bonwit Teller. Ήταν εκείνη που εισήγαγε την πρακτική των δωρεάν δειγμάτων κατά την αγορά προϊόντων, η οποία εφαρμόζεται σήμερα από πάρα πολλές επιχειρήσεις καλλυντικών ανά τον κόσμο.

Το 1953 κυκλοφόρησε το πρώτο άρωμα της Λόντερ, το «Youth Dew». Κατά το πρώτο έτος κυκλοφορίας του, πούλησε περισσότερα από 50 χιλιάδες τεμάχια. Άλλο πετυχημένο προϊόν ήταν το «Aramis» που κυκλοφόρησε το 1965. Ονομάστηκε από τους δημιουργούς του η κομψότερη κολώνια στον κόσμο και ακόμη κατέχει σημαντικό μερίδιο στις παγκόσμιες πωλήσεις ανδρικών αρωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα stories από το Naftemporiki.gr