Skip to main content

Απεργία ΓΣΕΕ: Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Ποιοι δρόμοι είναι στο «κόκκινο»

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς δρόμους - Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε εξέλιξη βρίσκονται συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας διαμαρτύρεται για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά και ζητεί αύξηση των μισθών πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Διεκδικεί ακόμη άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).

Η ΓΣΕΕ έχει δώσει «ραντεβού» από τις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία, ενώ μέλη του ΠΑΜΕ έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα.

«Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τώρα»

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Ταχματζίδης, σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία προετοίμασε την ημέρα της γενικής απεργίας εδώ και δύο μήνες, με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις θέλουμε τώρα». «Ζητάμε από την κυβέρνηση να επέλθει η κανονικότητα στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά εργασίας γενικότερα. Για εμάς, κανονικότητα είναι να καταργηθούν οι μνημονιακές ρυθμίσεις, που έχουν “παγώσει” τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προσδιορίζει μονομερώς τον κατώτατο μισθό» ανέφερε ο κ. Ταχματζίδης και τόνισε ότι η ΓΣΕΕ συνεχίζει τον αγώνα της προς αυτή την κατεύθυνση.

Δ. Κουτσούμπας: Διεκδικούμε μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους ζωής

«Παλεύουμε και διεκδικούμε μαζί με όλο τον εργαζόμενο λαό μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους ζωής για όλο τον ελληνικό λαό, με υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με μείωση και κατάργηση άμεσων και έμμεσων φόρων όπως ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, οι φόροι στην ενέργεια και τα καύσιμα, ο ΕΝΦΙΑ και άλλα που περιέχονται στη δέσμη προτάσεων του ΚΚΕ» δήλωσε από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κεντρικούς δρόμους

Λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα από την Τροχαία σε κεντρικούς δρόμους. Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ – ανάλογα με την κίνηση των διαδηλωτών- αφορούν τις οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Ομονοίας (Πατησίων, Αιόλου κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Όθωνος, Λεωφόρους Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και στους οδικούς άξονες της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Σε ποιους δρόμους επικρατεί μποτιλιάρισμα

Οι οδηγοί καλούνται να οπλιστούν με υπομονή καθώς η κίνηση σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου διεξάγεται σημειωτόν. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τροχαία, τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την ώρα καταγράφονται στους εξής δρόμους:

 • Αθηνών-Κορίνθου/Λ. Αθηνών (έξοδος)
 • Αθηνών-Λαμίας(Αθηνών έως κόμβος Καλυφτάκη -έξοδος)
 • Λ. Κηφισού ( Ανοδος και κάθοδος)
 • Αλεξάνδρας
 • Μεσογείων
 • Κατεχάκη (ρεύμα από Ηλιούπολη)
 • Λ. Κηφισίας (άνοδος και κάθοδος)
 • Βασ. Σοφίας (άνοδος)
 • Λ. Συγγρού (άνοδος)
 • Λ. Ποσειδώνος (Αλίμου έως Καραϊσκάκη -ρεύμα προς Πειραιά)

Μπορείτε να ενημερώνεστε διαρκώς για την κίνηση στους δρόμους ΕΔΩ.

Χωρίς Μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ

Οι μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής διεξάγονται σήμερα μετ’ εμποδίων, λόγω της συμμετοχής εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη γενική απεργία.

Ειδικότερα, ακινητοποιημένοι είναι σήμερα οι συρμοί του Μετρό, του Προαστιακού, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ. 

Πώς κινούνται τα αστικά λεωφορεία

Τα αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν ως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας).

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της Hellenic Train

Αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού, ανακοίνωσε η Hellenic Train, λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στη σημερινή απεργία.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

 • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
 • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
 • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
 • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
 • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533.

Ταξί: Στάση εργασίας

Στάση εργασίας έως τις 15.00 πραγματοποιεί και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής από τις 5.00 το πρωί έως τις 15.00. Οι αυτοκινητιστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10 το πρωί.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στην απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με τα πλοία να μένουν σήμερα δένουν στα λιμάνια έως τις 24.00.