Skip to main content

Φιλιππίνες: Με στρατιωτικό νόμο απειλεί τον νότο ο Ντουτέρτε

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους του νότιου τμήματος της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, να εξουδετερώσουν τους ισλαμιστές μαχητές, απειλώντας ότι θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε εκείνες τις περιοχές, αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί.

Η χώρα, όπου οι ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν την πλειοψηφία, προσπαθεί να εξαλείψει δύο μικρές αλλά βίαιες οργανώσεις που έχουν διακηρύξει την πίστη τους στο Ισλαμικό Κράτος. Τα μέλη των οργανώσεων αυτών επιδίδονται σε απαγωγές, πειρατεία, τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως τον πρόσφατο αποκεφαλισμό Γερμανού ομήρου.

«Σας παρακαλώ, καθώς δεν θέλω το πρόβλημα στο νότιο νησί του Μιντανάο να βρεθεί εκτός ελέγχου», τόνισε ο κ. Ντουτέρτε στους δημάρχους σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Νταβάο, πρωτεύουσα του νησιού Μιντανάο.

«Επειδή σε άλλη περίπτωση, ως πρόεδρος, θα αναγκαστώ να λάβω έκτακτα μέτρα», επισήμανε, προσθέτοντας: «Βοηθήστε με. Αλλιώς, θα επιβάλω στρατιωτικό νόμο και θα χρειαστεί να εξουσιοδοτήσω τον στρατό απλά να σας συλλάβει».

Οι δυνάμεις της χώρας πολεμούν την ισλαμιστική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ σε δύο αποµακρυσµένα νησιά στις νότιες Φιλιππίνες. Το νησί Μιντανάο είναι εδώ και δεκαετίες θέατρο ένοπλων ισλαμιστικών εξεγέρσεων. Η κυβέρνηση αναζητεί στήριξη σε οργανώσεις που έχουν αποσχιστεί, έχοντας αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με αυτές.

Έπειτα από χρόνια άρνησης της Μανίλα ότι το Ισλαμικό Κράτος επιχειρεί να εδραιωθεί στην χώρα, η κυβέρνηση του κ. Ντουτέρτε ανέφερε ότι πλέον θεωρεί βέβαιο ότι οι τοπικοί αντάρτες βρίσκονται σε επαφή με τζιχαντιστές και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters