Skip to main content

Ιερά Σύνοδος: «Όχι» στην Κ. Σακελλαροπούλου – Πώς «κόπηκαν» οι πολιτικοί από την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Οι αποφάσεις της Ιερά Συνόδου και οι «μη» εξηγήσεις για την λήψη τους

Να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη επίσκεψη και το γεύμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων στην πρώτη της Συνεδρίαση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. 

Η ΔΙΣ αποφάσισε επίσης ο εφετινός εορτασμός να μην πραγματοποιηθεί με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, αλλά στη Μονή Πετράκη, στο οποίο δεν υπάρχει επίσημο πρωτόκολλο. Με την απόφαση αυτή, αποκλείονται ουσιαστικά εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, από μια πολυετή παράδοση συνύπαρξης την Κυριακή της Ορθοδοξίας. 

Για την λήψη των παραπάνω αποφάσεων, δεν δόθηκαν ουσιαστικά εξηγήσεις παρά την επιμονή των δημοσιογράφων. Πολλοί ωστόσο τις συνδέουν με την στήριξη του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

«Η Εκκλησία δεν αντιδρά, αγαπάει», δήλωσε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καλώντας τους να κάνουν βαφτίσεις, αλλά όχι γάμους τέτοιου είδους.

Να σημειωθεί ότι κατά την τέλεση της Θείας λειτουργίας ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαβάζει το «Πιστεύω» και ακολουθεί το γεύμα που παρατίθεται κάθε χρόνο προς τιμήν της Ιεραρχίας στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της γιορτής.

«Σεβαστή η απόφασή τους»

Χθες, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέστειλε τις σχετικές προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου.

«Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΔΙΣ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση» τονιζόταν στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Ένας πιο λιτός εορτασμός»

«Να μην παρερμηνεύσουμε τίποτα. Μην κάνετε άλλες σκέψεις. Είναι ένας πιο λιτός εορτασμός», αρκέστηκε να αναφέρει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κ. Παντελεήμων, από την πλευρά του, χωρίς επίσης να δίνει άλλες εξηγήσεις.

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Η απόφαση της ΔΙΣ, η πρόσκληση Σακελλαροπούλου και η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

 Μητρόπολη Κέρκυρας: «Μην έρθετε»

Η Μητρόπολη Κέρκυρας, από την άλλη, κάλεσε τους βουλευτές του νησιού να απέχουν από οποιαδήποτε εκκλησιαστική εκδήλωση.

«Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων, και τους προτρέπουμε σε μετάνοια για το ατόπημά τους. Δηλώνουμε πάντως ότι δεν θα τους αποδώσουμε στο εξής καμία τιμή που απορρέει από τη σχέση Πολιτείας – Εκκλησίας, στις επίσημες εκδηλώσεις», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.