Skip to main content

Πώς εχτίεν η Τσίτε – 150 ελληνικές οικογένειες κατοικούσαν στο προοδευτικό χωριό της Χαλδίας

Άποψη του χωριού Τσίτη στην επαρχία Χαλδίας του Πόντου. Από άρθρο που δημοσιεύθηκε στα «Ποντιακά φύλλα» (τ. 1936, τχ. 4-5). Ψηφιακό αρχείο Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Του Ιωάννη Αβραμάντη – Αναδημοσίευση από τα «Χρονικά του Πόντου»

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η Τσίτη της Χαλδίας του Πόντου θεωρούνταν από τα πιο προοδευτικά χωριά της περιοχής και κατοικούνταν από 150 ελληνικές οικογένειες. Η παράδοση, όπως αυτή καταγράφεται από τον Γιάννη Ανεφορίτη στα Ποντιακά Φύλλα (τόμος 1936, τεύχος 4-5), θέλει το χωριό να ήταν αποικία του ομώνυμου χωριού των Σουρμένων Τσίτα και να ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Τραπεζούντας από Έλληνες που έφυγαν από τα παράλια του Εύξεινου Πόντου για να γλιτώσουν.

Το 1946, ο Τσιτενός Ιωάννης Αβραμάντης είχε γράψει σχετικά με το χτίσιμο της Τσίτης (ή Τσίτε ή Σίδη) στα Χρονικά του Πόντου, αναφέροντας μια ιστορία που είχε ακούσει από τον πατέρα του.

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.