Skip to main content

Θεόφιλος Ντεϊρόλ: Η Τραπεζούντα μέσα από τα μάτια ενός Γάλλου περιηγητή του 19ου αιώνα

Άποψη του θαλάσσιου χώρου της Τραπεζούντας όπως αποτυπώθηκε σε χαρακτικό, το 1869, από τον Θεόφιλο Ντεϊρόλ (πηγή: facebook.com/ Trabzondan Esintiler/ Ali Işık)

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

«Ταξίδεψα από τη Μασσαλία προς την Κωνσταντινούπολη και τη Μαύρη Θάλασσα με πλοίο των γαλλικών ακτοπλοϊκών γραμμών. Ούτε που φανταζόμουν τα συναισθήματα που θα με κατέκλυζαν μπροστά στην εξαίσια θέα των νοτίων ακτών της».

Με τον τρόπο αυτόν ξεκινάει τη σειρά άρθρων του στο περιοδικό Tour du Monde (Ο Γύρος του Κόσμου) υπό τον τίτλο Το ταξίδι στον Πόντο και στην Αρμενία, ο Γάλλος περιηγητής, ζωγράφος και εικονογράφος, Θεόφιλος Ντεϊρόλ (Théophile Deyrolle). Το ταξίδι του Deyrolle ξεκίνησε το 1863 ενώ τα άρθρα στο περιοδικό Ο Γύρος του Κόσμου, με εκδότη τον διανοούμενο Εντουάρντ Σαρτόν, εκδόθηκαν το 1869. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω περιοδικό, που είχε τον ευγενή σκοπό να καλλιεργήσει πνευματικά και να συμβάλει στη μόρφωση των Γάλλων σύμφωνα με τον εκδότη και αρχισυντάκτη του, επηρέασε πλήθος συγγραφέων του 19ου αι., μεταξύ αυτών και τον Ιούλιο Βέρν.

Διαβάστε περισσότερα