Skip to main content

Ρέθυμνο: Καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης – Συνελήφθη ένα άτομο

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)
Φωτογραφία αρχείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος 12 ατόμων

Καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης στην περιοχή του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στην Κρήτη.

Βάσει της καταγγελίας, η οποία σύμφωνα με την ΕΡΤ υπεβλήθη ανώνυμα προ μηνών, ενήλικοι εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά μια 15χρονη τα έτη 2022 και 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, για την υπόθεση έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος 12 ατόμων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει συλληφθεί ένα άτομο, ηλικίας περίπου 40 ετών, που έχει ήδη κριθεί προφυλακιστέο.

Ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Μέσω ανακοίνωσής του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης της 15χρονης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού»:

  • «Το καλοκαίρι του 2023 δεχτήκαμε στην ‘Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056′, ανώνυμη αναφορά, από ευαισθητοποιημένους πολίτες για κατ’ εξακολούθηση σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση ανήλικης από την ευρύτερη ορεινή περιοχή στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, όπου φέρεται να εμπλέκονται ενήλικοι άνδρες, τόσο αλλοδαποί, όσο και ημεδαποί».
  • «Προχωρήσαμε, όπως σε κάθε ανάλογο περιστατικό στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών, και απευθυνθήκαμε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου».
  • «Έγινε τηλεφωνική διασύνδεση του ατόμου που κάλεσε από την ‘Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056’ με στελέχη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, καθώς το άτομο που κάλεσε επιθυμούσε να διατηρήσει την ανωνυμία του».
  • «Έπειτα από την ενημέρωση και τη διασύνδεση αυτή, στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης και της καλής συνεργασίας με τον Οργανισμό, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, κίνησε άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να εντοπισθεί η 15χρονη και κατόπιν εισαγγελικής εντολής διερευνήθηκαν διακριτικά οι συνθήκες διαβίωσης της».

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει ότι η κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου για την εν λόγω υπόθεση της ανήλικης ήταν άμεση, ενώ υπογραμμίζει ότι «η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών είναι καιρός να μη ‘Μένει Μυστικό’» και καλεί τους πολίτες να βοηθούν σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιο περιστατικό, είτε επικοινωνώντας οι ίδιοι, είτε προτρέποντας το παιδί να επικοινωνήσει απευθείας με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, δωρεάν και ανώνυμα:

  • Στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η οποία είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
  • Μέσω της Εφαρμογής CHAT 1056, έναν νέο τρόπο άμεσης επικοινωνίας στη διάθεση κάθε παιδιού που υφίσταται κακοποίηση, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσει μέσω γραπτού κειμένου.
  • Μέσω αναφοράς Online στο CyberTipline Hellas που λειτουργεί αποκλειστικά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα ΕΔΩ.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επισημαίνει ότι δέχτηκε αναφορές κακοποίησης για 2.362 παιδιά το 2023, δηλαδή για 6 παιδιά την ημέρα. Από τα 2.362 παιδιά, για τα 970 παιδιά οι αναφορές αφορούσαν σωματική κακοποίηση και για 92 παιδιά σεξουαλική κακοποίηση.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 82 κλήσεις την ημέρα για παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο εξαιτίας κακοποίησης, ενώ υποστήριξε 808 παιδιά που ενεπλάκησαν σε περιστατικά trafficking.