Skip to main content

Γαλλία: Το Συνταγματικό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τον νόμο για τη μετανάστευση – Πλήγμα για τον Μακρόν

SARAH MEYSSONNIER / REUTERS

Οι Σοφοί αφαίρεσαν πολλά από τα σκληρότερα μέτρα που πέτυχε η Δεξιά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας καυτηρίασε σε μεγάλο βαθμό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν για τη μετανάστευση, αφαιρώντας πολλά από τα σκληρά μέτρα που περιελάμβανε.

Σύμφωνα με τη Le Figaro το Συμβούλιο (σ.σ. Les Sages, οι Σοφοί) αποδοκίμασε περισσότερο από το ένα τρίτο των άρθρων. 32 από αυτά θεωρήθηκε ότι δεν έχουν επαρκή σχέση με το κείμενο, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές, της οικογενειακής επανένωσης και της θέσπισης μιας «εγγύησης επιστροφής» για τους αλλοδαπούς φοιτητές.

Τρία άλλα άρθρα αποδοκιμάστηκαν εν μέρει ή πλήρως επί της ουσίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ποσοστώσεων μετανάστευσης που καθορίζονται από το Κοινοβούλιο.

Γαλλία: Πολιτική κρίση για το σκληρό νομοσχέδιο Μακρόν για το μεταναστευτικό – Πανηγυρίζει η Λε Πεν

Πρόκειται για ένα ράπισμα στην κυβέρνηση Μακρόν, της οποίας ηγείται πλέον ο Γκαμπριέλ Ατάλ. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για το μεταναστευτικό είχε περάσει από 40 κύματα και είχε υποστεί πολλές αλλαγές, με το τελικό κείμενο να περιλαμβάνει τόσο σκληρά μέτρα που μέχρι και το Rassemblement National της κυρίας Λε Πεν το επιδοκίμασε, χαρακτηρίζοντάς το «επιτυχία».

Ασφαλώς η γαλλική κυβέρνηση το πέρασε στην Εθνοσυνέλευση με τις ψήφους του κόμματος Μακρόν, όχι όμως ομόφωνα, αλλά με πολλές διαρροές, αλλά και των Ρεπουμπλικανών. Ο Εθνικός Συναγερμός δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, αν και ούτως ή άλλως οι ψήφοι του θα ήταν θετικές.