Skip to main content

CIA: Νέο βίντεο που «ψαρεύει» πληροφορίες από τους δυσαρεστημένους Ρώσους

Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας θεωρεί ευκαιρία την δυσαρέσκεια που επικρατεί στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η CIA δημοσίευσε ένα νέο βίντεο που απευθύνεται στους δυσαρεστημένους Ρώσους που είναι διατεθειμένοι να αποκαλύψουν πληροφορίες και μυστικά στην αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας. Η τακτική δεν είναι καινούρια και, σύμφωνα με την CIA, αποδίδει καρπούς.

Στο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα κανάλια της CIA στα social media τη Δευτέρα, μιλάει ένας πατέρας στα 35α γενέθλιά του. Ο άντρας αναλογίζεται τη ζωή του, τα επιτεύγματα του πατέρα του και το μέλλον του γιου του.

Οι ολιγάρχες της Ρωσίας έχουν καταστρέψει τη χώρα από μέσα, εμποδίζοντας τους απλούς ανθρώπους να ευημερήσουν, αναφέρει.

Το βίντεο προσπαθεί να αξιοποιήσει την απογοήτευση που επικρατεί στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον αφηγητή του να λέει ότι οι ελίτ της χώρας «ξεπουλούν τη χώρα για παλάτια και γιοτ ενώ οι στρατιώτες μας μασούν σάπιες πατάτες και πυροβολούν με αρχαία όπλα».

Στο βίντεο αντιπαραβάλλονται πλάνα ενός άνδρα που κάθεται προβληματισμένος στο σπίτι του με πατριωτικά πλάνα αρχείου των ρωσικών επιτευγμάτων, όπως οι σοβιετικές διαστημικές αποστολές και οι στρατιωτικές παρελάσεις. Τελικά, ο άνδρας εμφανίζεται να στέλνει μηνύματα στο τηλέφωνό του, υπονοώντας ότι  επικοινωνεί με τη CIA. Το βίντεο τελειώνει με ένα μήνυμα που προτρέπει τον θεατή να απευθυνθεί σε μια ασφαλή πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας.

Είναι το τρίτο προπαγανδιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε από την CIA. Στο προηγούμενο βίντεο που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο του 2023, το υλικό φαινόταν να απευθύνεται περισσότερου στους Ρώσους αξιωματούχους και όχι τους άμαχους πολίτες.

Η τακτική λειτουργεί, υποστήριξε εκπρόσωπος της CIA. «Βλέπουμε περισσότερη συμμετοχή από τους Ρώσους ως αποτέλεσμα αυτών των βίντεο», είπε μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο NBC News. «Αν δεν λειτουργούσε, δεν θα ήμασταν στο βίντεο νούμερο τρία».

Το βίντεο που έχει δημοσιευθεί στο Telegram έχει προβληθεί 6.400 φορές. Το προηγούμενο βίντεο, που δημοσιεύτηκε στην ίδια εφαρμογή τον Μάιο του περασμένου έτους, είχε συγκεντρώσει πάνω από 200.000 προβολές.

Το Telegram είναι δημοφιλές στη Ρωσία, προσφέροντας ανωνυμία σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικά ελεγχόμενο μέσο, ​​με βαριές τιμωρίες να προβλέπονται για τα άτομα που βγαίνουν εκτός γραμμής. Η CIA διαθέτει ένα κανάλι στη ρωσική γλώσσα για να ενθαρρύνει τους πληροφοριοδότες, το οποίο, ωστόσο, ακολουθούν 13.500 άτομα, αριθμός πολύ μικρός συγκριτικά με τον ρωσικό πληθυσμό.