Skip to main content

«Κίτρινα γιλέκα»: Πολλές συλλήψεις σε Παρίσι και Ντιζόν

Τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν για ακόμη μία φορά στους δρόμους και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της τάξης στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας και διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας σε άλλες πόλεις της γαλλικής επικράτειας, στο όνομα της «όγδοης πράξης» των κινητοποιήσεών τους.

Στο Παρίσι 35 άνθρωποι συνελήφθησαν, εκ των οποίων 27 ηλικιωμένοι, κι ετέθησαν σε προσωρινή κράτηση, ανακοινώθηκε σήμερα από την εισαγγελία του Παρισιού. Η ημέρα σημαδεύθηκε από την εισβολή των διαδηλωτών στα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβό με ένα μικρό εκσκαφικό μηχάνημα. Επίσης πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.

Στη Ντιζόν, οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε έναν στρατώνα της χωροφυλακής, ξηλώνοντας τα κάγκελα της περιβόλου, χωρίς όμως να υπάρξει και εισβολή «Κίτρινων Γιλέκων» στο εσωτερικό του, σύμφωνα με το Σώμα. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πλάκες του οδοστρώματος στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Ο απολογισμός της κινητοποίησης 1.200 ανθρώπων (3.500 σύμφωνα με τους διοργανωτές) ήταν δύο ελαφρά τραυματίες χωροφύλακες και 25 συλλήψεις.

Επιπλέον, η Ενγκρίντ Λεβαβασέρ, μία από τις εξέχουσες μορφές του κινήματος, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ως σχολιάστρια στο πληροφοριακό δίκτυο BFMTV αναγκάσθηκε να αρνηθεί την πρόσκληση ένεκα των έντονων επικρίσεων που διατυπώθηκαν για το ενδεχόμενο αυτό στο διαδίκτυο. Το δίκτυο εξέφρασε την λύπη του για το «κλίμα βίας που οδηγεί, υπό την πίεσή του, σε περιορισμό της άσκησης έστω κι ενός απλού δημοκρατικού διαλόγου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP