Skip to main content

Κρήτη: Αφίξεις εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών ξημερώματα της Κυριακής

Λέμβος με μετανάστες στη Γαύδο/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από παραπλέοντα φορτηγά πλοία

Συνολικά 73 αλλοδαποί-παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν, από φορτηγό πλοίο σημαίας Νήσων Μάρσαλ, να επιβαίνουν σε σκάφος που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 38 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Γαύδου στην Κρήτη.

Υπό τον συντονισμό του EKΣEΔ του αρχηγείου του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., περισυνελέγησαν από το φορτηγό και μεταφέρονται στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου.

Σε άλλο περιστατικό, στην ίδια θαλάσσια περιοχή, διασώθηκαν, από φορτηγό πλοίο σημαίας Παναμά, άλλοι 34 επιβαίνοντες σε σκάφος. Προωθούνται στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου.

Και την Παρασκευή, απογευματινές ώρες, είχε εντοπιστεί νοτιοανατολικά της Γαύδου σε δυσχερή θέση λέμβος, στην οποία επέβαιναν 42 άτομα, 37 άντρες και 5 παιδιά, που διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες.

Κατά δηλώσεις των επιβαινόντων, είχαν ξεκινήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από ακτές του Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας χρηματικά ποσά από 1.000 μέχρι 3.200 δολάρια, για τη μεταφορά τους στη Γαύδο.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί προανάκριση, ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν δύο από τους μετανάστες, 31 και 26 ετών, οι οποίοι φέρονται ως οι διακινητές.