Skip to main content

Greek Mafia: Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στις συλλήψεις για τις δολοφονίες Ρουμπέτη και Σκαφτούρου

ΑΠΕ
Ο Γιάννης Σκαφτούρος

Στον εισαγγελέα σήμερα οι συλληφθέντες- Οι πέντε που έχουν ταυτοποιηθεί

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα το μεσημέρι οι δύο συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται στις υποθέσεις εκτελέσεων της Greek Mafia,και συγκεκριμένα των Γιάννη Σκαφτούρου και Βασίλη Ρουμπέτη. Πρόκειται για δύο άνδρες, ηλικίας 29 και 39 ετών, με καταγωγή από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Προηγήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχειρήση στη Δυτική Αττική, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την αστυνομία για τις συλλήψεις και τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται που, όπως λέγεται, αφορούν λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Για τις συλλήψεις αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από προηγούμενη υπόθεση απόπειρας δολοφονίας στην Πιερία και γενετικό υλικό που υπήρχε διαθέσιμο σε μοτοσικλέτα που βρέθηκε μετά από την δολοφονία του Βασίλη Ρουμπέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση που αναλάμβανε μόνο συμβόλαια θανάτου ή αν ανάμεσα στους συλληφθέντες και εμπλεκόμενους βρίσκονται άτομα αντίπαλης συμμορίας που ήθελαν νεκρά τα συγκεκριμένα άτομα που δολοφονήθηκαν.

Αναμένεται επίσης να εξεταστεί τυχόν εμπλοκή τους στη δολοφονία του 44χρονου στο Νέο Κόσμο, την περασμένη Κυριακή. Θεωρείται πάντως σίγουρο πως το συγκεκριμένο συμβόλαιο θανάτου πυροδότησε κάποιες εξελίξεις, συνδέοντας τα κομμάτια στο παζλ των ερευνών.

Βασίλης Στεφανάκος: Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο «capo dei capi» της Greek Mafia – H νύχτα, η φυλακή και μια ζωή σαν ταινία

Τα συμβόλαια θανάτου

Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματιστεί δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τρεις ανθρωποκτονίες και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονιών. Οι τρεις απόπειρες είναι εναντίον ομογενή -από την πρώην Σοβιετική Ένωση- στην Πιερία το περασμένο καλοκαίρι και δύο συγγενικών προσώπων του Σκαφτούρου που τραυματίστηκαν από τις σφαίρες κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης στα Σκούρτα.

Επίσης, φέρονται να ενέχονται σε επίθεση με βόμβα που εξερράγη σε βενζινάδικο ιδιοκτησίας του γιου του Σκαφτούρου, ενώ και ο ένας εκ των δύο συλληφθέντων στο παρελθόν έχει γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης, καθώς είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του στον Ασπρόπυργο.

Πιο συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τις δολοφονίες των:

  • Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «θείος Τζο» στον χώρο της Greek Mafia. Δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 2022 στο εξοχικό σπίτι του στα Σκούρτα Βοιωτίας. Η εκτέλεση με 15 σφαίρες σημειώθηκε μπροστά στην οικογένεια του θύματος. Μάλιστα είχαν τραυματιστεί ελαφρά η 22χρονη κόρη του θύματος και ένας 45χρονος συγγενής εξ’ αγχιστείας.
  • Βασίλη Ρουμπέτη, ο οποίος ήταν γνωστοί ως «Ράμπο» ή «ταξιτζής». Δολοφονήθηκε μαζί με τον Διονύση Μουζακίτη, γνωστός ως «Νιόνιος», έξω από το σπίτι του στον Κορυδαλλό, στις 7 Ιουνίου 2023. Φέρεται να ανήκαν στην οργάνωση του «θείου Τζο», ωστόσο, στόχος του συμβολαίου θανάτου θεωρείται ο Ρουμπέτης, ο οποιος είχε επίσης συλληφθεί για την υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου. Ο «Ράμπο» είχε κάνει το λάθος να αφήσει μισάνοιχτο το παράθυρο του αυτοκινήτου του καθώς προσεγγίζοντας το σπίτι του προέκυψε ένα πρόβλημα με την γκαραζόπορτα. Έτσι κατέβηκε αρχικά ο «Νιόνιος», ο οποίος ήταν ο πρώτος που δέχθηκε πυρά. Στη συνέχεια ο δολοφόνος προσέγγισε το αυτοκίνητο, έβαλε το όπλο μέσα από το παράθυρο και τον εκτέλεσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν προχωρήσει σε ταυτοποιήσεις πέντε ακόμα ατόμων, εκ των οποίων ένα είναι έγκλειστο σε σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας, ένα βρίσκεται στις φυλακές του Μαυροβουνίου, δύο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και ένα πέμπτο άτομο που αναζητείται εντός της ελληνικής επικράτειας. Συνολικά οι άνδρες αυτοί, εκτός από αυτές τις δολοφονίες, φέρεται να εμπλέκονται και σε μια απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει στην Πιερία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συλληφθεί άλλο ένα άτομο, στο σπίτι του οποίου στη διάρκεια ερευνών βρέθηκαν όπλα και γεμιστήρες από καλάσνικοφ. Η σύλληψή του είναι για τον νόμο περί όπλων. Δεν έχει εξακριβωθεί εάν εμπλέκεται σε δολοφονίες ή ήταν συνεργάτης των δολοφόνων.

Από την δολοφονία του «θείου Τζο» στις σημερινές συλλήψεις

Η επιχείρηση για την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, ένα από τα μεγάλα ονόμα της Greek Mafia που απασχολούσε τις αστυνομικές αρχές για είκοσι χρόνια, ήταν μεγάλη. Οι εκτελεστές έφτασαν με τέσσερις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού και προσέγγισαν το σπίτι του «θείου Τζο» ακόμα και με έρπειν.

Φεύγοντας οι δράστες έκαναν ένα λάθος καθώς άφησαν πίσω τους μία μοτοσικλέτα η οποία είχε παρουσιάσει κάποια βλάβη. Οι αστυνομικές αρχές αξιοποίησαν στοιχεία που είχαν βρεθεί στην μοτοσικλέτα, καθώς είχε εντοπιστεί δακτυλικό αποτύπωμα στην μπαταρία- πιθανόν στην προσπάθειά του να την βάλει μπρος-, και μαζί με το πληροφοριακό δίκτυο κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες.

Διαβάστε ακόμα:

Greek Mafia: Συλλήψεις για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη